Europa, interes maxim pentru cerealele din Ucraina

Uniunea Europeană a pus la punct un plan prin care să faciliteze exporturile pe rutele terestre pentru stocurile de cereale și uleiuri vegetale ale Ucrainei, ca răspuns la blocarea de către Rusia a accesului la porturile ucrainene la Marea Neagră, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Surse din apropierea acestui dosar susțin că, miercuri, 11 mai, Comisia Europeană analizează o strategie care să rezolve aspectele tehnice şi birocratice pentru a urgenta livrările de cereale și uleiuri vegetale, care se află printre cele mai importante produse exportate de Ucraina.

Îngrijorările executivului comunitar sunt legate de blocajele logistice care ar putea îngreuna eforturile destinate utilizării rutelor terestre alternative via ţările vecine, deoarece problemele de infrastructură ar putea afecta exporturile în pofida recentelor eforturi de a elimina barierele comerciale cu Kievul.

Aproape 10% din PIB-ul Ucrainei este contribuția sectorului agricol şi alimentar. Exporturile de cereale și alte produse alimentare de anul trecut ale Ucrainei s-au ridica la circa 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. Înainte de război, în fiecare lună erau livrate aproape cinci milioane de tone de produse agricole prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate acum de navele ruseşti.

UE colaborează permanent cu autoritățile din Ucraina pentru a găsi o soluţie până la vară, având în vedere că țara vecină trebuie să scape de cel puţin 25 de milioane de tone de produse alimentare blocate în depozite înainte de noua recoltă.

- Publicitate -

Din păcate, există limite cu privire la cantităţile care pot fi transportate pe rutele terestre. Potrivit directorului general de la Ukrainian Agribusiness Club, Roman Slaston, capacitatea maximă de export pe calea ferată este estimată la 1,1 milioane de tone de cereale pe lună şi 250.000 de tone de ulei de floarea-soarelui. Chiar și așa, există provocări în privința atingerii aceastei capacități maxime, care oricum este mult mai mică faţă de ceea ce era exportat în mod normal pe cale maritimă, a precizat Slaston.

În plus, potrivit surselor citate de Bloomberg, produsele ucrainene se confruntă cu o multitudine de măsuri fitosanitare şi cote privind transporturile pe calea terestră, care le complică capacitatea de a trece prin diferite state membre până la destinaţia finală.

Cu toate acestea, pentru oficialii europeni, găsirea unei soluţii pentru exporturile de cereale ale Ucrainei constituie o prioritate, deoarece astfel ar fi redusă nu numai criza alimentară mondială, dar, spun aceștia, ar fi asigurate şi veniturile care ar acoperi nevoile financiare urgente ale Kievului.

„Ucraina este o ţară bogată, grânarul Europei. Chiar acum ţara stă pe grâu din recolta de anul trecut cu o valoare de opt miliarde de euro pe care nu îl poate exporta pe cale maritimă”, a declarat marţi directorul Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole