26 mai 2022 - 19:50

Mary Eugenia Pană, președinte ACEBOP: Carnea de porc în Româna va fi mai scumpă și mai mai puțin proaspătă

Vom avea carne de porc și mai scumpă, dar și mai puțin proaspătă, atât din cauza pestei porcine africane (PPA), cât și din cauza tarifelor mărite la energie, avertiează specialiștii din domeniu.

Aproape jumătate de million de porci au fost uciși în acest an din cauza virusului PPA, iar alte câteva sute de mii de animale sunt blocate în crescătorii din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea bolii.

De mai multă vreme, necesarul de carne de porc de pe piața internă abia dacă este este acoperit în proporție de 30 la sută de către crescătorii români. În aceste condiții, suntem nevoiți să importăm din Spania, Germania, Polonia sau Ungaria, astfel că marfa ajunge pe rafturile din România abia după șase-șapte zile, de unde și „ofertele” speciale cu care ne bombardează zi de zi marii retaileri.

Mary Eugenia Pană, președinte al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) spune că epidemia de PPA i-a adus pe crescătorii de porci într-o situație disperată, iar asta se va reflecta și asupra consumatorilor.

„Din cauza pestei vom mânca o carne mai puțin proaspătă, mai ales că, ușor-ușor, nu vom mai avea unde merge să luăm un porc de la țărani. Acolo situația e dezastruoasă”, a declarant Mary Eugenia Pană pentru stirileprotv.ro.

Conform ultimei raportări a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la 23 septembrie 2021 în România erau active 620 de focare de PPA. Boala a pus pe butuci mii de crescători, dar și 19 ferme mari, cele mai mari probleme fiind în județele Ialomița, Teleorman și Buzău.

Conform ANSVSA, 476.000 de animale au fost ucise doar anul acesta, dar alte sute de mii de exemplare sănătoase sunt blocate în ferme din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei.

”Vorbesc de porci sănătoși, de ferme mari, de 30 – 40.000 de capete care stau câte șase luni cu porcii în loc să îi livreze după trei luni la abator”, descrie președinta ACEBOP situația fermierilor.

Răzvan Mihail, un crescător care are patru ferme de porci în județul Buzău, cu un total 12.000 de capete, povestește că într-una dintre crescătorii a apărut virusul PPA, astfel că activitatea este blocată acum și în celelalte trei. Fermierul este disperat, pentru că sunt aproape două luni de când niciun animal de la el nu a mai plecat spre abator.

„Întrebăm în fiecare zi când putem livra. Nu se știe. Așteptăm. Zi de zi apar noi focare, majoritatea la gospodăriile private”, a declarat Răzvan Mihail pentru stirileprotv.ro.

Consumatorului român nu-i rămâne altceva de făcut decât să se bazeze pe carnea de porc de import, care însă va fi și ea din ce în ce mai scumpă, având în vedere scumpirile de energie și combustibili care zguduie întreaga Europă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.