EUGEN GONȚEA (FOMR):SECTORUL OVINELOR SE VA PRĂBUȘI. AFLĂ DIN CE CAUZE ȘI CUM POATE FI SALVAT!

Preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOMR), ing.Petru Eugen Gonţea, a declarat că, în următorii doi ani, sectorul ovinelor va intra într-o cădere liberă din cauza lipsei acute a forţei de muncă, a preţurilor mici la produsele obţinute de la oaie, valorificarea acestora făcându-se cu mare greutate.

„Ar trebui să se înfiinţeze la nivel naţional o agenţie de import-export, iar la negocieri să putem participa şi noi, crescătorii de oi. Statele care se respectă ştiu foarte bine ce importă şi ce exportă. La noi este o debandadă totală. De exemplu, preţul unui kilogram de carne de miel pentru export a scăzut la jumătate faţă de anul trecut. Dacă în 2016, vindeam un kilogram cu 12 lei, anul acesta primim doar 6 lei. Nu vă mai spun de forţa de muncă în acest domeniu. Ar trebui gândite nişte programe de atragere a tinerilor în acest sector, pentru că altfel este foarte complicat. Tinerii nu mai vor să audă de oierit, mai bine merg în străinătate”, a mai spus sursa citată, potrivit AGERPRES.

Preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România a adăugat că provine dintr-o familie de crescători de oi din tată în fiu, tatăl său având un număr de 5.000 de oi.

„Ne-am născut cu oaia în curte. Eu am acum o turmă de 1.200 de oi. Aş vrea să vând vreo 700 de capete, dar nu am cui”, a precizat Gonţea.

Federaţia Oierilor de Munte din România (FOMR), Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine din Braşov, Primăria şi Consiliul Local Zărneşti, Radio România Antena Satelor, organizează, în perioada 29 septembrie-1 octombrie, la Tohanul Nou-Tabără în judeţul Braşov, a IX-a ediţie a Festivalului Oierilor-Târgul Produselor Tradiţionale.

În cadrul manifestării vor fi organizate expoziţii cu vânzare ovine, vânzare de maşini agricole specifice zonei montane, expoziţie gastronomică. De asemenea, rasele de câini Ciobănesc Carpatin, Mioritic, Corb, vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii. Echitaţie şi plimbări cu trăsura, concurs de tracţiune cabalină, concurs privind abilităţile oieritului şi al transhumanţei, sunt alte atracţii ale festivalului. Copiii vor avea la dispoziţie un parc de distracţie, iar vizitatorii interesaţi de produse meşteşugăreşti şi tradiţionale din carne şi lapte vor avea posibilitatea să le achiziţioneze de la standurile pregătite în acest sens.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole