Din cauza costurilor tot mai mari în ceea ce privește inputurile agricole, fermierii se văd nevoiți să recurgă la soluții din ce în ce mai inventive, pentru a-și diminua cheltuielile. Spre exemplu, fermierul Florin Ciurdariu, din județul Bihor, este hotărât să nu mai cumpere îngrășăminte chimice din străinătate pentru la anul.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta ne-a explicat și soluțiile pe care va încerca să le implementeze pentru a-și hrăni plantele cu substanțele de care au nevoie.
”Noi avem la îndemână mai multe pârghii ca să stabilizăm un pic piața îngrășămintelor chimice. Vine recoltatul și trebuie însămânțată rapița, adică avem nevoie de fosfor, de potasiu, de azot. Ce urmează pentru fermieri? Costuri tot mai mari. Nu avem certitudinea că anul viitor va fi mai mare prețul cerealelor. Și atunci, ca să urmărim o profitabilitate cât de mică, eu unul nu o să cumpăr îngrășăminte chimice. Dacă o să cumpăr, o să cumpăr fabricate în România, de către un producători român, dacă va produce.
Vreau să mă apuc să cresc din nou vaca de carne, pentru că este animalul care îmi dă cea mai mare cantitate de dejecții, ca să le folosesc pe câmp, și să folosesc mazărea de toamnă ca și aport de azot în câmp. O însămânțăm în toamnă, la primăvară însămânțăm porumbul direct în mazăre, o cosim, o lăsăm acolo ca să protejeze solul de vânt și de evaporarea apei. Azotul este mult mai scump decât mazărea pe care o folosesc în cultură. Trebuie să fim foarte atenți la prețul cu care vindem cerealele, la depozitare și la tot ceea ce înseamnă cheltuieli”, ne-a spus Florin Ciurdariu.
Întreaga emisiune realizată de Ovidiu Ghinea poate fi urmărită pe canalul de youtube AGRO TV.