Pe masura ce importurile de fructe cresc, provenienta lor ridica un semn de intrebare. Cat de adevarata este originea indicata pe eticheta, aflam din materialul urmator.
In jurul pietelor din China, exista magazine de unde se pot cumpara, fara sfiala, etichete inscriptionate cu sigla oricarui importator de legume sau fructe. Experti din industrie sustin ca fenomenul este larg raspandit, scopul fiind acela de a scoate profituri consistente, in timp ce majoritatea consumatorilor sunt complet nestiutori in legatura cu aceste practici.
In marile porturi chineze, se pratica metoda transformarii fructele ieftine intr-o marfa valoroasa, prin schimbarea etichetei si a ambalajului. Kiwi din Noua Zeelanda este cel mai comun fruct ”contrafacut”. De asemenea, comerciantii scot la vanzare produse din alte tari, pretinzand ca sunt din Noua Zeelanda.
Aceste fructe ajung si pe piata din Romania, iar autoritatile sfatuiesc consumatorii sa tina cont de sezon pentru a putea identifica soiurile autentice. De exemplu, strugurilor rosii importati din Statele Unite sunt disponibili pana in iulie. Cei disponibili pana iarna tarziu sunt struguri din Chile si Peru, dar care pot vinde si cu eticheta din America.