Epoca optimă de semănat pentru grâu și orz – Ce recomandă specialiștii pentru a evita virozele în culturi

epoca optima de semanat

Schimbările climatice, temperaturile ridicate din lunile octombrie și noiembrie și atacurile de afide și cicade pun în pericol sănătatea culturilor încă din faza de răsărire. În acest context, specialiștii avertizează că nu mai putem vorbi despre o epocă optimă de semănat așa cum scrie în cărțile de specialitate, ci despre adaptare în funcție de condițiile reale din teren.

Ing. Ion Cioroianu, vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România (AFR), susține că fermierii români trebuie să împingă înființarea culturilor de grâu și de orz spre sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, pentru a obține cele mai bune rezultate.

”E frica, cel puțin la culturile de orz și grâu, de acea virozare a culturilor. În condițiile în care grâul răsare și se dezvoltă și sunt perioade cu climă călduroasă, cicadele și afidele înțeapă frunzele de grâu și de orz și se produce acea îngălbenire care nu mai are leac. (…) Nu avem ce face, în condițiile în care nu putem să combatem această îngălbenire a culturii, trebuie să semănăm mai târziu, adică spre sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie”, a precizat Ion Cioroianu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Semănatul mai târziu aduce rezultate mai bune

Specialistul își motivează opinia legată de epoca optimă prin experimentele realizate de Stațiunea de Cercetare de la Mărculești, pe o perioadă de trei ani, care arată că cele mai bune rezultate s-au obținut la culturile semănate târziu.

”Nu mai putem vorbi calendaristic de o perioadă optimă. S-a dat peste cap vremea. Eu am o relație foarte bună cu cercetarea agricolă, iar stațiunea de la Mărculești a făcut de trei ani de zile experiențe cu soiurile de grâu cultivate în România, pe epocă de semănat și pe densitate. Cea mai bună recoltă a dat-o soiul Biharia, obținut la Stațiunea de la Lovrin, cu 250 de boabe germinabile/mp și semănat la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Trei ani la rând a câștigat, a dat 9-10 tone/hectar, chiar și 12-13 tone/hectar”, a explicat inginerul.

Grâul nu trebuie să intre prea dezvoltat în iarnă

Pe lângă pericolul legat de viroze, culturile riscă să fie afectate și de intrarea în iarnă într-un stadiu de vegetație prea dezvoltat. În acest caz, riscul de îngheț crește, iar plantele sunt mai vulnerabile.

”Trebuie să evităm acea virozare și trebuie să nu intre prea dezvoltat în iarnă grâul. E o problemă și aceasta. Nu trebuie să ne mai grăbim cum era odată. Acum, chiar dacă există și pericolul să nu răsară din toamnă, nu este o problemă și dacă răsare în primăvară”, a mai subliniat Ion Cioroianu, pentru AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

Banner KWS

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.