De ce a decalat fermierul Cosmin Iancu perioada de semănat la grâu și orz

Cosmin Iancu, perioada de semănat la grâu

În contextul schimbărilor climatice, și atacurile dăunătorilor devin din ce în ce mai agresive, mai ales în zonele unde deficitul de apă din sol este semnificativ. Din acest motiv, fermierii caută soluții pentru a se adapta și a-și proteja culturile, iar una dintre acestea este decalarea perioadei de semănat.

În județul Ilfov, fermierul Cosmin Iancu a luat hotărârea să înființeze culturile de toamnă mai târziu decât era obișnuit, pe baza observațiilor din ultimii ani.

”La fel ca în cazul rapiței, am demarat semănatul ceva mai târziu anul acesta la grâu și orz, pentru că experiența ultimilor ani ne-a demonstrat că semănatul timpuriu ne-a făcut să ne confruntăm cu un atac foarte mare de insecte. Experiența ultimilor 3-4 ani de zile ne-a arătat ce poate să facă musca cerealelor în cultura de grâu. Și atunci, ca o măsură de adaptare la acest aspect a fost să decalăm perioada de semănat. Am început semănatul la grâu în 10 octombrie, iar în 22 octombrie am fost gata cu toate cele 650 de hectare de grâu și orz”, a explicat Cosmin Iancu, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

Totuși, fermierul nu face rabat de la tehnologie, astfel că tratamentele fitosanitare sunt aplicate ca la carte, iar fertilizarea solului este literă de lege în fiecare an.

”Grâul se prezintă bine la momentul acesta. Am avut ocazia să facem și o erbicidare de toamnă, o verigă importantă pentru cultura de cereale, pe care eu o văd necesară. Faptul că cultura intră în primăvară liberă de buruieni se traduce în plus valoare.

Nu mergem cu densități mari, ca regulă generală ne situăm undeva în jur de 400 de boabe germinabile pe metru pătrat. Am semănat undeva în jur de 165 de kg de sămânță la hectar. Deci avem și un cost mai scăzut cu sămânța, și o organizare logistică. (…) Fertilizarea este făcută fără rabat, an de an. Încercăm să menținem gradul de fertilitate al terenului prin aplicarea unor scheme de fertilizare corecte. Am avut aici o formulă la un îngrășământ complex: 10 azot, 25 fosfor, 25 sulf, dar și microelemente – 0,1 bor, 0,1 zinc – pentru că microelementele acestea joacă un rol extrem de important pentru calitatea culturii și pentru o înrădăcinare mai bună”, a mai subliniat Cosmin Iancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *