Epidemie pisciolă – se cere o sacrificare masivă a peștilor! Ce trebuie să știe consumatorii

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) a luat decizia sacrificării a 700 de mii de păstrăvi pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.).

Peştii se află în păstrăvăriile Albota, din localităţile Cârţa şi Arpaşu de Sus, judeţul Sibiu.
După scoaterea peştilor din bazine se va proceda la „vidul sanitar” de minim 6 săptămâni de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat.

Zonă de protecţie din jurul focarului este stabilită pe o rază de 5 km și cuprinde localităţile Cârţa, Nou Român, Arpaşu de Jos, Scoreiu şi o zonă de supraveghere, cu o rază de 10 km, care include localităţile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuş, Arpaşu de Sus, Cârţişoara, Sărata, Porumbacu de Jos din judeţul Sibiu, precum şi localităţile Ucea şi Victoria, din judeţul Braşov.

Reprezentanţii complexului Albota, susțin că după ce va trece perioada de sterilizare și dezinfecție impusă de către autorităţi pentru eliminarea tuturor riscurilor, se vor ocupa de repopularea bazinelor şi monitorizarea peştilor pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară.

„Confirmăm faptul că deja de săptămâna trecută s-au luat toate măsurile pentru a bloca răspândirea epidemiei. Nu prezintă nici un pericol pentru consumul uman, dar din păcate prejudiciile le suferă deţinătorii de păstrăvării. E în interesul nostru să blocăm răspândirea acestei boli”, spune Roxana Dobrilă, din partea Sobis. „Suntem şi noi surprinşi şi nu am făcut încă nişte calcule, dar e vorba de o cantitate foarte mare. Avem peste 50 de tone sacrificate forţat, din care majoritatea sunt păstrăvi sănătoşi, doar un procent mic este afectat de epidemie. După aceste săptămâni vom aplica toate tratamentele necesare şi vom repopula bazinele cu păstrăv sănătos care va fi monitorizat constant”, a mai precizat sursa citată.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, dr. Şerban Ţichindelean, a declarat că oamenii nu trebuie să-şi facă griji pentru că „boala nu este transmisiblă la om”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole