Enel cumpără gaze mai scumpe de la algerieni. Cât ne va costa încălzirea la iarnă

Enel a încheiat un acord cu firma algeriană de stat Sonatrach conform căruia compania italiană de utilităţi va plăti mai mult pentru gazele naturale, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Claudio Machetti, şeful Enel pe segmentul de global energy & commodity management si Fatiha Neffah, vicepreşedintele pentru marketing al Sonatrach sunt semnatarii de miercuri, 28.09, a acestui acord care este punctul culminant a mai mult de șase luni de negocieri.

Sonatrach: acord cu șase parteneri privind revizuirea prețurilor la gaze exportate

 CEO-ul grupului Sonatrach, Toufik Hakkar, a declarat miercuri, la Alger, că s-a convenit cu șase parteneri să revizuiască prețurile gazelor naturale algeriene exportate către aceștia, în așteptarea unor negocieri ulterioare cu ceilalți parteneri.

Printre parteneri se regaseste si partenerul spaniolul Endessa, indicând că un acord va fi încheiat în „în următoarele zile” în această direcție.

Acordurile încheiate se referă și la „creșterea cantităților de gaze destinate clienților, în special Italiei, acordându-se totodată cantități suplimentare de gaze naturale care urmează să fie exportate în 2023 și 2024”. Italia ar urma să primească 25,2 miliarde metri cubi (bcm) de gaze din Algeria anul acesta, în creştere de la 20,9 bcm în 2021.

Noile prețuri și volumele suplimentare „rămân confidențiale”

Acordurile sunt punctul culminant a mai mult de șase luni de negocieri, spunând că noile prețuri și volumele suplimentare „rămân confidențiale”, spune Toufik Hakkar.

Aceasta înseamnă că relația dintre Sonatrach și grupul ENEL și filiala sa ENDESA, sunt stabilite în baza unor contracte pe termen lung, încheiate cu ENEL în 2001 și cu ENDESA în 2011.

„În conformitate cu clauzele contractuale de revizuire a prețurilor, cele două părți au convenit să ajusteze prețurile de vânzare ținând cont de condițiile pieței. Au mai convenit asupra furnizării de volume suplimentare pentru anul 2022 precum și asupra posibilității unor livrări suplimentare în anii următori”, se arată într-un comunicat de presă distribuit de companie, la semnarea acordului.

Semnatarii au exprimat, cu această ocazie, dorința de a consolida parteneriatul „istoric” dintre Sonatrach și grupul ENEL, asigurând, în același timp, stabilitatea și securitatea aprovizionării cu gaze.

Statele europene se grăbesc să-şi asigure o cantitate mai mare de gazele naturale după reducerea livrărilor din Rusia. Din august preţurile la gaze au scăzut după nivelul record din primăvară, dar încă sunt la un nivel istoric ridicat, afectând afacerile din Europa şi ducând la majorarea inflaţiei.

În 2021, Algeria a fost cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după Rusia şi Norvegia. Statul din nordul Africii trimite gaze către Italia prin conducta Trans-Med, dar şi sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL).

Cât ne va costa încălzirea la iarnă? Ce spun specialiştii

Prețurile tranzacționate pe bursele europene  se așteaptă să fie la final de 2022, de 6 ori mai mari la cărbune și de 5 ori mai mari la gaze, față de acum doi ani.

„Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%. Însă, dacă iarna din 2022-2023 va fi la fel ca în iarna 2021-2022 atunci costurile vor fi egale cu cele de anul trecute. Datorită plafonării prețurilor la gaze, facturile ar trebui să fie la nivelul iernii trecute, din lunile ianuarie-februarie”, a explicat pentru Europa Liberă, Rodică Muștea, auditor energetic.

Rezultă, în opinia experților de la „Energia Inteligentă” că prețurile gigacaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat ar avea următoarele valori: gaze – 270 dolari/Gcal, cărbune – 310 dolari/Gcal.

Conform datelor ANRE, in România mai sunt în jur de 1,1 milioane de apartamente care sunt încălzite în sistem centralizat. În România mai sunt 21 de județe plus Bucureștiul unde mai sunt orașe care folosesc sisteme de termoficare centralizată. În ultimii 10 ani, tot mai multe municipii au renunțat la sistemele centralizate din cauza facturilor mari la subvenția pentru gigacalorie.

Printre județele unde nu mai sunt sisteme centralizate se află Alba, Mureș, Maramureș, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Ialomița, Ilfov, Brăila, Caraș-Severin, Neamț, Dâmbovița, Olt, Sălaj, Galați, Sibiu, Sălaj.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole