25 iunie 2022 - 19:41

Cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din agribusiness

Agricover Holding, principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a făcut primul pas pe Bursa de Valori București (BVB), unde a listat o emisiune de obligațiuni în valoare de 40 milioane de euro și cu maturitate de cinci ani, aceasta fiind cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative a unei companii antreprenoriale românești la BVB.

Prezent la evenimentul organizat de BVB într-un cadru restrâns, miercuri, 31 martie 2021, ministrul Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, subiectul unei moțiuni simple a PSD care urmează să se voteze în plenul Parlamentului în aceeași zi, s-a declarat satisfăcut de cea mai mare emisiune de obligațiuni derulată de o companie din domeniul agriculturii.

„Îmi place să fiu întotdeauna acolo unde există performanță. (…) Pentru mine este o deosebită satisfacție să constat că cea mai mare emisiune de obligațiuni la BVB, derulată de o companie antreprenorială românească, este în domeniul agriculturii. Am încredere că, și sectorul agricol, va avea o evoluție deosebit de dinamică, alături de alte sectoare care au deja o prezență mai bine conturată, cum ar fi sectorul financiar, energetic sau imobiliar.

„De fapt, agricultura românească în ultima perioadă înregistrează rezultate notabile. Mă aflu astăzi, aici, ca să transmit un mesaj de încredere și optimism, într-un viitor care să valorifice performanțele României în domeniul agricol. În mod firesc, piața de capital trebuie să devină un principal vector de dezvoltare economică, de confirmare a performanțelor reale din economie, plin plusul de transparență și guvernanță corporativă.

- Publicitate -

„Constat cu satisfacție deschiderea investitorilor către sectorul agricol și-mi doresc ca operarea și reglementarea pieței de capital să asigure accesul facil tuturor jucătorilor din sector. Este un proces normal de reformă, în care fermierul își întărește poziția și capacitatea antreprenorială. Bursa și piața de capital devin principalul motor de finanțare și dezvoltare”, a precizat Adrian-Nechita Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La rândul său, Radu Hanga, președintele CA al BVB a precizat că Agricover Holding este a doua companie din zona agriculturii care se alătură Bursa de Valori București ca platformă de finanțare.

„(…) Am avut deja, anul acesta, patru emisiuni de obligațiuni listate la BVB, în valoare totală de aproape 300 de milioane de euro. Acum o să depășim acest prag cu emisiunea aceasta de la Agricover. (…) Agricover este principalul jucător în agribusiness-ul românesc, un jucător care realizează interfața dintre producătorii de inputuri și agricultorii români și, de asemenea, colector a ceea ce produce agricultura românească.

Ne bucurăm că vă avem alături de noi. Este a doua companie din zona de agricultură care vine către Bursa de Valori București. Ne bucurăm să vă ajutăm nu doar ca și platformă de finanțare, ci până la urmă și ca și platformă de imagine, ca și poziționare de companie locală, care sprijină producătorii români”, a adăugat Radu Hanga, președintele CA al BVB.

Nu în ultimul rând, Ștefan Bucătaru, membru CA al Agricover Holding, a precizat că pentru compania pe care o reprezintă, piața de capital reprezintă o oportunitate a creării unei punți de legătură între cât mai mulți și cât mai diversificate categorii de investitori și agricultură „pe care noi o considerăm o poveste de real succes românesc”.

„Cererea de produse agroalimentare este în creștere, va continua să crească pe termen foarte lung, pe măsură ce populația plantei crește, iar suprafețele arabile disponibile la nivel global sunt amenințate, inclusiv de ritmul alert al schimbărilor climaterice. România are un potențial agricol foarte bine cunoscut. Accesul direct la bazinul Mării Negre oferă avantaje logistice clare, iar fermierii români demonstrează cu statistici clare, independent validate, că au o capacitate deosebită de a absorbi procesul tehnologic.

Prin intermediul pieței de capital, oferim posibilitatea investitorilor din România să se alăture acestui demers astfel încât, împreună, să dezvoltăm o agricultură românească performantă, o agricultură competitivă și, mai ales, o agricultură sustenabilă”, a menționat totodată Ștefan Bucătaru, membru CA al Agricover Holding.

Ce reprezintă listarea emisiunii de obligațiuni pentru Agricover

Prin listarea BVB, societatea de tip holding controlată de Jabbar Kanani are, astfel, cel mai mare aport de finanțare antreprenorială pe piața de capital de la noi din țară.

Obligaţiunile emise de Agricover Holding SA sunt negarantate, valoarea nominală a unei obligaţiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%. Emisiunea s-a desfăşurat printr-un plasament privat la BVB încheiat în ianuarie 2021, care a fost suprasubscris.

Capitalul atras prin emisiunea de obligaţiuni este destinat finanţării operaţiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiara a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanţarea fermierilor din România.

Pentru a marca 20 de ani de la debutul operațiunilor pe piața agricolă din România, Grupul Agricover anunța în februarie 2021 că avea să deruleze prima sa emisiune de obligațiuni în valoare de 40 de milioane de euro, care de astăzi este listată pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB).

Emisiunea s-a desfășurat printr-un plasament privat la BVB, care a fost suprasubscris și s-a bucurat de o audiență diversificată, atât în rândul investitorilor instituționali (fonduri deschise de investiții, bănci comerciale, instituții financiare internaționale), precum și în rândul investitorilor din categoria „private banking”.

Obligațiunile emise de Agricover Holding SA sunt denominate în euro, negarantate, valoarea nominală a unei obligațiuni fiind de 50.000 de euro, cu o rată a cuponului de 3,5%.

Suma atrasă prin emisiunea de obligațiuni este destinată finanțării operațiunilor de creditare ale Agricover Credit IFN SA, subsidiară a Agricover Holding SA, specializată exclusiv în finanțarea fermierilor din România.

Inclusiv prin fondurile atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituția financiară nebancară își propune să mențină ritmul alert de creditare al fermierilor români și să contribuie pe mai departe la creșterea susținută, pe baze sustenabile, a performanței agriculturii locale.

„Suntem onorați de interesul generat de această primă emisiune de obligațiuni, în special în rândul persoanelor fizice, cât și al investitorilor instituționali, și suntem entuziasmați de oportunitatea creată, aceea de a pune în contact, prin intermediul BVB, comunitatea financiară cu fermierii din România, pentru a construi împreună o agricultură românescă performantă, competitivă și responsabilă față de mediu”, declara la acea dată Ștefan Bucătaru, Membru în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA, coordonator operațiuni derulate pe piețe de capital.

Procesul de emitere a obligațiunilor și plasamentului privat a fost intermediat în calitate de coordonatori unici ai tranzacției de Banca Comercială Română (BCR) și BRD Groupe Societe Generale, prin echipele specializate în operațiuni derulate pe piețele de capital. Casa de avocatură Schoenherr și Asociații SCA a acordat asistență juridică, iar Ernst & Young Assurance Services S.R.L și KPMG Audit SRL au furnizat servicii de audit financiar.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.