22 aprilie 2021 - 02:42

Emil Dumitru, vizita fulger in zonele calamitate din Olt.

În comuna Grădinari, localitatea Satu Nou, județul Olt sunt pagube extrem de mari care au fost provocate atât de secetă, cât și de o vijelia de zilele trecute. Mai mulți agricultori din zonă spun că situația este dramatică. De exemplu, Mihai Chesnoiu povestește că cele 4 hectare cu ovăz sunt afectate 100 % și în proporție de 50% sunt afectate cele 3 hectare cu grâu.
 
„La noi se face refertilizare la grâu la mai mulți agricultori. Avem pagube totale la grâu, la toate păioasele, nu va răsări porumbul, este germinație mică la morcov și ceapă. La noi, agricultorii își împrumută între ei, utilajele pentru a salva culturile”, precizează Mihai Chesnoiu.
 
Viceprimarul din localitatea Grădinari județul Olt, Ionică Stanciu a declarat pentru Agro TV că pagubele sunt mari, iar toate culturile afectate nu au fost asigurate. 
 
„Din 80 de hectare, 20 de hectare sunt afectate. Asta numai la mine. De asemenea din cauza intemperiilor de zilele trecute au fost afectate 70 % dintre solariile de pe raza comunei Grădinari-localitatea Satu Nou, județul Olt. Sunt pagube 100% la folie, la structura metalică, acestea au fost scoase din pământ cu tot. Acolo au fost cultivate prin programul Tomata. Unii au avut varză, dar nu au afectat-o. Doar cei cu tomate sunt afectați 80%. Sunt pagube și în câmp – grâu și ovăz. Toate culturile sunt neasigurate. Au fost luate și acoperișurile de pe casă, de la luat acoperișul de la grajdul cu animal. A venit ploaie cu vijelie și a distrus tot. Nu era suficientă seceta”, spune viceprimarul Stanciu.
 
Totodată, Ion Păunel anunță că „În urma sesizărilor noastre, Secretarul de Stat Emil Dumitu va veni la Grădinari, localitatea Satu Nou. Se pare că acum a plecat din București. Dacă dânsul încă nu ne -a anunțat oficial este problema dânsului (aceasta este comunicarea pe care o are cu fermierii mici și fermele asociative) dar noi o să-l primim cum se cuvine. Deci acțiunea noastră care a fost susținută și de către presă (căreia îi mulțumesc încă odată și o rog să fie în continuare alături de noi) a dat roade. Pe măsură ce am mai multe detalii, vă voi ține la curent”, menționează Păunel pentru AGRO TV.
 
Autor: Daria Diaconiuc