Emil Dumitru: ”Trebuie să se termine cu subvențiile pe mii de hectare pe persoană fizică”
Tratamentul fiscal trebuie să fie egal pentru toți fermierii, iar cei care nu se conformează trebuie să suporte consecințele, este de părere vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Emil Dumitru.
Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, deputatul a vorbit despre problema fermierilor care nu se află într-o formă de organizare fiscală. Potrivit acestuia, coaliția de guvernare trebuie să găsească o soluție pentru a-i obliga pe aceștia să se fiscalizeze, venind cu o serie de facilități în acest sens.
”O spun responsabil, pentru că cunosc datele de la APIA foarte clar; trebuie să se termine și cu subvenții pe sute de hectare sau chiar mii de hectare pe persoană fizică, pentru că inclusiv regulamentul 2115/2021 prevede în mod expres că fermierul activ peste 5.000 de euro trebuie să fie într-o formă de organizare fiscală.
Nu poți să plătești normă de venit de 94 lei/hectar de porumb, să ai 1.000 de hectare de porumb și să plătești o sumă derizorie. Te întrebi cum face, se urcă pe tractor se urcă pe combină, fără angajați? Să fim serioși. Este în programul de guvernare: acolo unde sunt fermieri cu peste 5.000 de euro subvenție, să fie într-o formă de organizare fiscală, fie că vom ajunge în coaliție la un consens pe ceea ce înseamnă crearea unor facilități fiscale pe o perioadă de 5-10 ani, tocmai ca fermierii respectivi să se poată capitaliza”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.
Potrivit deputatului de Călărași, o astfel de măsură ar duce la o capitalizare mai rapidă a fermierilor, pentru că ar avea un istoric bancabil, precum și acces la proiecte pe fonduri europene.
One thought on “Emil Dumitru: ”Trebuie să se termine cu subvențiile pe mii de hectare pe persoană fizică””
Domnule deputat!
Cu tot respectul pentru opinia dumneavoastră, părerea mea este că persoanele fizice depun declarațiile de venit și își achită obligațiile fiscale conform codului fiscal fără a-și deduce cheltuieli cum fac entitățile juridice reducând profitul sau alte obligații fiscale.
CNP-ul este suficient pentru a fi considerat cod fiscal.
Doriți o țară de patroni care să se calce în picioare pe la ghișee pentru diverse avize, care să renunțe la demnitatea de OM și la simțul proprietății care începe să se înfiripe după 50 de ani de comunism favorizând renunțarea și abandonul la multe terenuri agricole în favoarea celor care căpușează agricultura țării?
Identitate mediului rural, a satului tradițional românesc constă în această diversitate de gospodării.
În timp se va reduce numărul fermelor de subzistență în mod natural prin asocieri prin comasări de terenuri și altele.
O posibilă soluție de reducere a numărului de cereri ptr sprijin la APIA care ar favoriza asocierile ar fi mărirea suprafeței minime eligibile a parcelei de la 0.3ha la 1,0ha sau puțin mai mult (se poate face orientarea de cei de la APIA care dețin evidențele cu suprafețe și amplasamente) în același bloc fizic.