Planul Național Strategic pe care România trebuie să îl elaboreze în perioada următoare va contura direcția agriculturii românești în următorul deceniu, iar lucrurile care trebuie corectate sunt multe. Un sector care se vrea a fi prioritar, atât la nivel european, cât și în țara noastră, este cel al fermelor de familie, însă pentru ca aceste ferme trebuie să devină competitive, statul trebuie să găsească măsurile potrivite de sprijin, spune Emil Dumitru, membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, deputatul de Călărași a stat de vorbă cu realizatorul Ovidiu Ghinea pe marginea măsurilor care trebuie adoptate în viitorul PNS. Potrivit lui Emil Dumitru, numărul extrem de mare de ferme de subzistență reprezintă o problemă sistemică în România, și va trebui corectată astfel încât numărul fermelor să fie unul mai redus, dar acestea să fie competitive pe piață.
”Am greșit în mod flagrant acordând intensități de 90% pe proiecte care n-au adus un beneficiu. (…) În general oamenii politici evită subiectul; eu vreau să o pun pe șleau: nu poți să ceri Guvernului ajutoare, irigații, școli, spitale, dar tu să primești 15-20 de mii de euro subvenție și să plătești aproape nimic.
Am fost înțeles greșit de-a lungul timpului, m-au pus mai mulți fermieri mari într-o lumină nefavorabilă spunând că eu susțin o altă dimensiune de fermă. Eu cred că din cele 790.000 de exploatații din care unii sunt agricultori, alții sunt fermieri, România poate să ajungă la 250.000 de exploatații care să producă pentru piață într-un sistem organizat. Adică toată lumea să fie minim PFA, toată lumea să competiționeze fără să existe concurență neloială”, a explicat Emil Dumitru.
Potrivit fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii, actuala abordare de acordare a fondurilor europene pentru achiziția de utilaje trebuie modificată, astfel încât aceste fonduri să ajungă în principal la fermierii mici și medii.
”Am spus-o și i-am supărat pe foarte mulți fermieri mari, dar submăsura 4.1 pentru achiziția de utilaje nu este pentru fermierii mari, să fie foarte clar. Din punctul meu de vedere, nevoile pe care le avem aici identificate pentru ferma mare sunt cu totul altele față de ferma de familie sau ferma medie. Noi trebuie să găsim un meniu de nevoi pe care să le avem fundamentate în niște intervenții simple, pe o procedură foarte simplă, în care România să poată să schimbe agricultura în cei 7 ani de zile. Este rușinos; dacă noi ne-am dotat doar 1.230 de ferme cu 1,069 miliarde euro, înseamnă că n-am înțeles nimic din nevoile pe care le are ferma de familie”, a mai spus Emil Dumitru.