România este singurul stat membru în care Ministerul Agriculturii își scrie propriul Plan Național Strategic împreună cu fermierii, spune secretarul de stat MADR, Emil Dumitru. Invitat la AGRO TV în emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a venit cu lămuriri legate de elaborarea PNS:
”România este singurul stat membru care, la momentul acesta, nu are un contract pentru ca Planul Național Strategic să fie scris de vreun SRL sau de vreo firmă privată. Apropo de încrederea pe care o am de colegii mei din Minister, Planul Național Strategic va fi scris de către Autoritatea de Management, împreună cu colegii din instituțiile din subordine și cu direcțiile de specialitate din Minister, cu sprijinul de asistență tehnică Băncii Mondiale, pe ceea ce înseamnă comandarea unor studii. Vreau să avem o altfel de abordare. În trecut nu s-a întâmplat lucrul acesta, dar am încredere și deja avem analiza SWOT în draft”, a subliniat secretarul de stat.
Emil Dumitru a vorbit și despre lipsa planurilor pe care actuala conducere a ”moștenit-o” de la fosta șefie a MADR. Potrivit acestuia, nu a existat nicio analiză pentru viitorul Plan Național Strategic.
”N-am găsit un document de analiză în Ministerul Agriculturii legat de Planul Național Strategic. În afară de mult fum și zgomot… cu munca, mai greu. Dar, se pare, căutatul grâului prin tarla era mai important. Eu nu sunt pus acolo ca să merg să-i explic eu fermierului cum să semene grâul. Fermierul știe foarte bine cum se seamănă grâul, știe să-l și recolteze, încearcă să-l valorifice. Eu trebuie să-i creez fermierului niște politici agricole în care el să se manifeste corect, să aibă un preț corect al produsului, și să promovez niște acte normative și să verific ca piața să fie una corectă”, a precizat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.
Secretarul de stat a mai subliniat că PNS-ul va fi scris în colaborare cu fermierii, pentru a sigura că răspunde nevoilor acestora.
”Revenind la Planul Național Strategic, îl vom face noi, în parteneriat cu organizațiile profesionale reprezentative ale fermierilor. Nu am niciun fel de emoție și am încredere în colegii fermieri că vor veni cu niște contribuții valoroase în dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare din România. Cred că numai așa putem să ne respectăm statutul de mare țară agricolă a Europei”, a mai adăugat Emil Dumitru.