22 aprilie 2021 - 02:34

Emil Dumitru (MADR): Activitatea APIA nu este afectata de coronavirus

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru, a vorbit recent despre activitatea din ultimele zile de la APIA, în contextul extinderii numărului de cazuri de coronavirus pe teritoriul României. 

Potrivit secretarului de stat, pentru moment nu a fost afectată în niciun fel activitatea APIA, iar fermierii se prezintă la centrele locale și județene așa cum au fost programați.

”Noi am făcut multe lucruri pe ce înseamnă coronavirus ca să nu blocăm cererea de plată pe suprafață și fiecare centru local și centru județean APIA sună pe fiecare fermier care trebuie să depună o cerere unică de plată, să asigurăm numărul de fermieri care sunt programați, să respectăm programările ca să nu se creeze în ultima perioadă aglomerări la centrele locale și la centrele județene.

Suntem la un grad de depunere de 103% depunere de cereri, practic oamenii au înțeles, ba unii din propria inițiativă au venit să depună. Ieri, pe 10 martie, am avut programați 15.500 de fermieri și au fost primiți 17.169, adică 110,77%. Avem 298. 887 de hectare depuse până la această dată. O mare parte din fermierii mai mari încă nu fost programați tocmai pentru a-și stabili planul de culturi și în perioada următoare când vor veni, să reușim să gestionăm cererile, aproximativ 840 de mii de fermieri cu 9,7 milioane hectare”, a precizat Emil Dumitru.

Acesta susține că angajaților APIA le-au fost asigurate toate condițiile necesare, astfel încât să nu existe probleme legate de infecția cu virusul COVID-19.

”Noi credem că ducem la bun sfârșit fără niciun fel de problemă, am asigurat în spațiile APIA dezinfectanți și tot ce ține de organizare și sperăm să nu avem niciun fel de problemă cu coronavirus pe, practic, cea mai importantă acțiune de depunere de cereri din fiecare an – plata unică pe suprafață”, a mai spus secretarul de stat.

Reamintim că termenul limită pentru depunerea cererilor unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este 15 mai.