Emil Dumitru: ”Doar fermierii care produc lapte vor face fabrici de lapte in viitorul PNS”

Viitorul Plan Național Strategic, care va fi implementat pe perioada 2021-2027, va veni cu niște schimbări în ceea ce privește modul în care vor fi acordate subvențiile. Potrivit lui Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în viitorul exercițiu financiar, fondurile pentru fabricile de lapte se vor acorda doar fermierilor care produc, într-adevăr, lapte.

”Vor face fabrici de lapte doar fermierii care produc lapte. Nu vom mai da subvenții europene pentru investiții unora care nu au legătură cu vaca de lapte. Așa am făcut în 2007 când am închis foarte multe capacități mici de procesare pe motivul și pe raționamentul potrivit căruia nu respectă standardele comunitare, în loc să le finanțăm, să le modernizăm. Din păcate, ne aflăm în situația în care fermierii noștri sunt prizonierii unor multinaționale, 6-7-8, care fac prețul pieței”, a menționat Emil Dumitru în cadrul emisiunii Viața Satului, la postul public de televiziune.

Nu doar subvențiile pentru fabricile de lapte vor fi schimbate, ci vor exista mai multe modificări, în funcție de analizele făcute pe măsurile din PNDR 2014-2020. Potrivit secretarului de stat, în viitorul exercițiu financiar, banii vor fi acordați fermierilor care vor să-și integreze producția, pentru că doar așa România va putea să schimbe balanța comercială.

”Unele din măsurile pe care le avem în Programul Național de Dezvoltare Rurală, pe care am făcut analize, am constatat că nu au funcționat. Am făcut fabrici de lapte fără să existe acționari cei care produceau laptele sau abatoare fără să existe produșii dedicați sacrificării. În viitorul program, vom acorda sumele pentru a face investiții în fermă doar acelor fermieri care vor să-și integreze producția. Unul care face business în construcții și vrea să investească în agricultură trebuie să fie prima dată fermier, să facă zootehnie și abia după aceea să se gândească că își face un abator, pentru că numai așa putem să integrăm producția”, a subliniat Emil Dumitru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole