Emil Dumitru, despre PNS: ”Decat sa-i dau 500.000 euro unui fermier, prefer sa dau la zece fermieri cate 50.000”

Încă se lucrează intens la noul Plan Național Strategic, iar acesta va fi construit în jurul ideii de a sprijini fermele de familie, pentru crearea unei clase de mijloc puternice în agricultura românească, a anunțat secretarul de stat Emil Dumitru în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”. Cum este normal, intenția clară a MADR de a susține fermele mici nu este pe placul tuturor, aducând critici mai ales din partea fermierilor mari. Unul dintre aceștia este Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, care i-a adresat cuvinte grele lui Emil Dumitru, spunând că acesta s-a schimbat odată cu trecerea la conducerea Ministerului Agriculturii. În replică, secretarul de stat a făcut următoarele afirmații:

”Eu cu domnul Muscă ne știm de ceva vreme. Îmi pare rău dacă i-am înșelat așteptările, dar eu o să spun întotdeauna ceea ce cred și nu voi spune ce vrea să audă un fermier mai mare sau mai mic, ci adevărul. Când am discutat despre o eventuală plafonare a subvențiilor, pe o simulare pe care i-am făcut-o inclusiv dumnealui, rezulta că nu pierde absolut nimic, pentru că era vorba de o fermă integrată, de la fermă la furculiță. Tocmai de aceea, eu cred că astfel de ferme trebuie încurajate, pentru că dacă vindem în continuare grâu și porumb și mâncăm carne de porc din import și aluat congelat, n-o să reușim să transformăm agricultura României”, a spus Emil Dumitru în exclusivitate pentru AGRO TV.

Acesta a explicat în detaliu de ce este nevoie de susținerea fermelor mici în agricultura românească.

”În ceea ce privește fermele mari și fermele mici, este o greșeală de fond, de interpretare. Fermele mari au un cu totul alt rol, dar au și o altă forță de negociere și aici trebuie să fie de acord cu toată lumea că o fermă de 50 de hectare nu are aceeași forță de negociere ca una de 5000 de hectare. Motiv pentru care noi trebuie să ne concentrăm să creem o clasă de mijloc în agricultura României, pentru că nu putem să avem comuna și fermierul mare. Să fie foarte clar! Fermele care, până acum, pe fondul lipsei de acțiuni politice, lipsei de strategie, s-au dezvoltat – și îi felicităm pentru chestiunea aceasta – îi încurajăm să își transforme materia primă, ca să putem să asigurăm măcar mâncare pentru români, că plătim 2,5 miliarde de euro subvenții și 1,222 miliarde deficit de balanță comercială pe mâncare. Acesta este rezultatul politicilor din Ministerul Agriculturii din ultimii ani.

Trebuie să ne pese în mod egal de toți, dar cu siguranță intensitățile de sprijin vor trebui direcționate și calibrate în funcție de nevoi. Pentru că nevoile unei ferme de familie sunt clar mai mari față de cele ale unei ferme mari, care are șansa să vină să-și depună proiecte, să acceseze măsuri, să-și transforme marfa, pentru că are un număr suficient de angajați, un istoric bancabil etc. Practic, în jurul acestei idei se va învârti filosofia noului Plan Național Strategic. Nu populisme, nu promisiuni, ci lucruri concrete, pentru fermieri și în raport cu nevoile lor”, a subliniat Emil Dumitru.

Secretarul de stat a mai arătat că actualul PNDR a fost alcătuit greșit, fiind în opinia sa ”un ghiveci din care nimeni nu înțelege nimic”.

”Trebuie să vă spun, și am mai repetat-o de câteva ori: am făcut din PNDR un ghiveci din care nimeni nu mai înțelege nimic. Pe măsura 4.1, de achiziție de utilaje agricole, ca să înțeleagă fermierii și mai mici și mai mari, am acordat 1,063 miliarde de euro la 1.720 de beneficiari, cu o valoare medie a proiectului de 520.000 de euro și cu o intensitate de sprijin – adică sumă nerambursabilă per proiect – de 81%. Adică am dat proiecte la oameni puțini, cu bani mulți și cu rată de cofinanțare foarte mare. Dacă vrem să fim serioși și credibili, nu cred că trebuie să-i dau unui fermier 500.000 de euro și el să pună doar 50.000 de euro și să-și doteze ferma și să aibă încărcătură de utilaje pe hectar de 2.500 de euro. Eu trebuie să dau la fiecare să își doteze ferma. Dacă vrea să aibă o fermă de 7 stele pe banii lui, nicio problemă. Trebuie să dăm câte un tractor și o gamă de utilaje fiecărui fermier, ca să putem să avem această clasă de mijloc”, a mai adăugat Emil Dumitru pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Dacă vreți să nu dispară ferma mica cresteti suma din măsură 6.3 mici fermieri la minim 45000 de euro sa ne putem dota si veti mânca produse românești, iar noi vom avea productie cu ce sa intram in asociații. Guvernul care va avea curajul sa dezvolte ferma mica va câștiga pariul cu agricultura!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole