20 aprilie 2021 - 20:22

Emil Dumitru, despre neonicotinoide: ”Cine incalca regulile, pierde subventiile!”

Emil Dumitru anunță controale ”la sânge” pentru cei care folosesc substanțe neonicotinoide, în urma derogării temporare oferite de MADR. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, secretarul de stat a oferit lămuriri cu privire la utilizarea neonicotinoidelor.

”Este pentru prima dată când derogarea nu a mai arătat într-o formă simplistă, o simplă foaie cu autorizare. Pe această cale vreau să le transmit un mesaj clar celor care utilizează neonicotinoide în tratarea semințelor că sunt autorizați să folosească aceste substanțe doar cei care au stații de tratare. Nu voi face rabat, nu voi închide ochii și vom face verificări foarte stricte, astfel încât să nu existe sub nicio formă încălcarea regulilor. Cei care le încarcă vor pierde subvențiile. Faptul că în România ne-am asumat să acordăm derogarea temporară în tratamentul semințelor de porumb și sfeclă de zahăr este pe pentru că avem dăunători și nu avem o soluție alternativă”, a precizat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Secretarul de stat a vorbit și despre cei care ”își dau cu părerea” despre utilizarea aceste substanțe, fără a avea niciun fundament științific.

”Am văzut că sunt ”filosofi” în presă care vor să-și facă imagine și au spus că oferim cancer pe pâine. Este vorba de o asociație de albine care își dă cu părerea despre cultura porumbului. Am să-l dau în judecată pe domnul care vrea să-și facă imagine pe chestiunea aceasta, pentru că dincolo de a fi reprezentant al statului, am fost fermier și mi se pare o jignire la adresa fermierului român ca cineva să se exprime public și să facă o conferință de presă, fără niciun fundament științific, cum că tratamentul cu substanțe neonicotinoide înseamnă otravă. Am să-i fac plângere, ca să nu mai folosească astfel de epitete în exprimările publice, pentru că nu-i dă nimeni dreptul să arunce cu noroi într-un sector care încearcă să realizeze producții bune pentru bugetul României”, a mai adăugat Emil Dumitru.