20 aprilie 2021 - 20:27

Emil Dumitru: ”Continuam programele de sprijin pentru tomate si usturoi”

Invitat în ediția de marți a emisiunii Agricultura la Raport, secretarul de stat de la Ministerul Agriculuturii, Emil Dumitru, a venit cu lămuriri legate de programele de sprijin pentru tomate și usturoi. Potrivit oficialului, programul pentru roșii va continua și în acest an, urmând ca ulterior să aibă loc o analiză pentru cei trei ani, pentru a vedea care a fost impactul acestuia.

”Sigur, am văzut oameni politici care sunt preocupați de programele pentru tomate și usturoi. Ambele programe vor continua în acest an. Avem 39.477.000 euro pentru extresezonul din prima decadă, deci programul tomata în spații protejate va continua. Sigur, mai avem câteva îmbunătățiri ale actului normativ care se află deja în avizare. Am instituit și un registru de tratamente fito-sanitare, am stabilit ca inspecția să se facă la rodire și la comercializare, sunt câteva chestiuni de ordin tehnic pe care le-am primit din teritoriu și da, îl vom continua, vom face o analiză pe cei 3 ani și vom vedea ce a adus bun acest program și cum putem să-l îmbunătățim. Din punctul meu de vedere ar trebui să nu mai acordăm unei singure categorii, ar trebui să acordăm tuturor legumelor obținute în spații protejate și să-i încurajăm pe fermieri să se asocieze, să-și ambaleze, să-și sorteze marfa și să ajungă la consumator”, a precizat Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Secretarul de stat a vorbit și despre datele oficiale, oferite de Institulul Național de Statistică, date care arată că impactul programului nu a fost cel dorit, iar țara noastră continuă să importe o cantitate uriașă de tomate.

”Noi va trebui să vedem cum facem pentru ca în PNS, unde sectorul legumicol ar trebui să fie clar unul din sectoarele prioritare ținând cont de cifrele de la INS, să putem să finanțăm, dar într-o manieră care să și producă un impact benefic: să creem locuri de muncă, să avem o producție predictibilă care să ajungă pe rafturile hypermarket-urilor, să le creștem forța fermierilor noștri. De aceea, sectorul legumicol are nevoie de niște programe cu adevărat serioase pe care să le finanțăm din fonduri europene. Vedeți că vorbim de pactul de ecologizare a Europei, Green Deal, reducerea emisiilor de carbon, sechestrarea carbonului în sol. Sunt lucruri noi și cred că și legumicultura noastră tradițională are o șansă pe nișa aceasta, dacă vom ști să o exploatăm”, a subliniat secretarul de stat.

Emil Dumitru a dat asigurări și în ceea ce privește programul de sprijin pentru usturoi, care va continua în 2020.

”Va continua și programul usturoiul. În ”țara lui Dracula” nu producem suficient usturoi, aducem din China… Este un lucru inacceptabil, dar aceasta este situația. Avem un pic peste un milion și jumătate de euro, pentru că nu a existat o apetenta foarte mare, dar le transmit celor care cultivă în mod tradițional usturoi că și anul acesta vom susține cultura usturoiului și nu doar anul acesta. Eu îmi doresc să existe un sprijin cuplat de producție pe producția de usturoi, pentru că și aici, dacă ne uităm la balanța comercială, constatăm că importăm foarte mult, la fel cum importăm zahăr. Nu mai cultivăm suficientă sfeclă de zahăr și mai avem doar trei fabrici care procesează sfecla de zahăr. Este un deficit foarte mare”, a mai adăugat oficialul MADR.