Emil Dumitru: Avem lapte, legume si grau suficiente. E deficit la carnea de porc

Producţia internă de legume, lapte şi grâu este suficientă la ora actuală pentru asigurarea consumului de alimente pentru români, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Emil Dumitru.

„Producţia internă de legume este una sezonieră. A început primăvara, este clar că avem o parte din legumele proaspete produse în spaţiile protejate din România. Nu sunt probleme, în momentul de faţă, pe ceea ce avem bază de date la Ministerul Agriculturii pe producţia autohtonă de anumite legume. Unele dintre ele, în mod natural, veneau din import sau comerţ intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari în aprovizionarea cu legume (…) Pe zona de legume, fiind o activitate sezonieră, vom putea să finanţăm, cum de altfel şi o facem, pe anumite măsuri de minimis, cultivarea de legume în spaţii protejate. Putem să înlocuim foarte mult din ceea ce înseamnă marfă provenită din comerţul intracomunitar cu producţie autohtonă, prin nişte măsuri dedicate atât fiscale, cât şi măsuri de finanţare, fie din fonduri europene pe agricultură, să putem să susţinem fermierii noştri să producă pentru piaţă şi să nu avem probleme în consumul populaţiei de alimente de bază”, a afirmat Dumitru, la Digi 24.

Oficialul MADR a adăugat că, în privinţa pieţei laptelui, deşi au rămas puţine canale de comercializare, există suficiente stocuri.

„Pe piaţa laptelui, România produce suficient pentru consumatori. Problema este că, în momentul de faţă, avem canale de comercializare puţine. Practic, hypermarketurile sunt principala sursă de achiziţionare a produselor alimentare. Aici, datorită unei emoţii generate de coronavirus, s-au făcut cozi, dar avem stocuri şi suntem pregătiţi, cel puţin pentru moment. Avem ceva probleme pe ceea ce înseamnă carnea de porc, urmare a evoluţiei pestei porcine africane şi nu doar în România, ci şi în alte state membre, dar încercăm să asigurăm consumul de alimente pentru români. Nu sunt probleme foarte mari la momentul acesta şi Ministerul Agriculturii a luat o serie de măsuri prin care să relanseze industria alimentară”, a spus Emil Dumitru.

În viziunea secretarului de stat în ministerul de resort, prin măsurile adoptate de către autorităţi, pot fi mărite capacităţile de producţie de legume, dar şi în industria de morărit şi panificaţie.

- Publicitate -

„Producţia internă, susţinută cu nişte măsuri aşa cum Guvernul României le-a adoptat în ultima perioadă, poate să-şi mărească capacităţile de producţie. Dacă discutăm de industria de morărit şi panificaţie, unde avem stocuri suficiente de grâu, în România putem să mărim capacităţile de producţie şi să nu mai achiziţionăm din comerţul intracomunitar produse de morărit şi panificaţie”, a menţionat Dumitru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole