19 septembrie 2021 - 19:21

Eliminarea de la subvenţie a tineretului bovin, rasă pură și metis, o absurditate. Soluții pentru vaca de carne

Eliminarea de la plata SCZ-TC a tineretului bovin, rasă pură și metis, practic producția pentru care s-a creat acest tip de finanțare, ar reprezenta, printre altele, bătătorirea căii către bani europeni pentru unele persoane care nici măcar nu mai au vaci în bătătură.

Potrivit precizărilor făcute pentru ediția online a Agro TV de Sebastian Ile, mic crescător de bovine Angus (35 de capete, dintre care 20 animale-matcă) din comuna Aușeu, județul Bihor, modificarea legislaţiei privind acordarea SCZ-TC (Sprijinul Cuplat cu Producția în Zootehnie) reprezintă „un demers stupid că bate logica”.

„Sprijinul Cuplat cu Producția în Zootehnie (SCZ-TC); inclusiv numele măsurii dă de înțeles că trebuie să dai un sprijin pe producție. În momentul în care ai scos producția, ai o vacă pe care ai înscris-o în Registrul Genealogic, a fătat o dată în viață și ia subvenție până la 12 ani, fără să se mai verifice dacă are un produs. Este atât de stupid că bate logica. (…)

Acum s-a notificat să fie scoși produșii (tineretul rasă pură și metis) de la subvenție, ceea ce este o absurditate, pentru că, practic, acela îți este produsul”, a afirmat crescătorul de vaci Angus, luni, 22 februarie 2021.

Ca soluție de redresare a situației, Ile propune împărțirea subvențiilor alocate sectorului de profil în conformitate cu anumite principii transparente pentru toți crescătorii de bovine, fără a-i afecta nici pe crescătorii de vaci de rasă pură, nici pe fermierii care cresc metiși.

„Ai 200 de milioane de euro în fiecare an. Banii aceștia oricum se cheltuie. Eu n-am zis să se dea un euro în plus, n-am cerut nimic. Am zis doar ca banii aceștia să se distribuie conform unor principii valabile pentru toată lumea.

(…) Acum, cei din zona vacii de carne, cei cu rasă pură, se bat cu metișii să-i scotă în afara subvenționării. Și crescătorii aceștia au leasing-uri, au bănci, nu-i poți da peste noapte afară de la subvenție. În doi ani, până începe noul PNS, or să dispară cu toții, or să falimenteze”, a continua Ile.

Ministrul, secretarii de stat și consilierii să meargă la Bruxelles

Crescătorul de vaci Angus a mai precizat pentru Agro TV că soluția rezolvării acestei probleme reprezintă discuțiile aprofundate cu reprezentanții decidenților de la Bruxelles. Ile merge până acolo, încât îi îndeamnă pe guvernanți să meargă direct în capitala Belgiei, să discute cu reprezentanții forurilor europene și să motiveze continuarea acestui tip de subvenționare.

Și asta în condițiile în care pandemia de coronavirus și-a pus amprenta serios asupra crescătorilor de vaci de carne.

„Să meargă ministrul cu secretarii de stat și consilierii, să-i pună în avion, să-i ducă la Bruxelles, să negocieze acolo, că pot negocia, nu cred că oamenii aceia sunt bătuți în cap. Mergi, le explici o chestie. Dacă le explici rezonabil și le pui un plan pe masă, nu cred că nu vor accepta, mai ales că este o perioadă foarte dificilă acum.

„Le explici că nu oferi un leu în plus față de ceea ce să dă acum, doar că toți banii îi împarți în patru-cinci principii echitabile pentru toată lumea, cu rol de consolidare a fermelor mici și medii. Asta este realitatea. Nu poți face coloși industriali, nici să susții fermele de subzistență. Este o perioadă de criză. Prețul la vită s-a dus mult în jos. Nici nu știm când își va reveni. Trebuie să-i împaci pe toți. Este logic să fie așa.

„Dacă mergi, argumentezi și spui că muți banii respectivi pe producție, cu controale, cu eșantioane, cu reguli clare etc., ăia nu sunt așa de absurzi ca să nu-ți accepte. Trebuie făcută însă o metodologie. Eu nu-mi fac o iluzie că se schimbă totul de acum, dar măcar din 2023, să știm că avem un plan pus pe masă”, a continuat Sebastian Ile.

„Subvențiile pentru vaci, etern motiv de scandal”

Într-o postare pe Facebook, crescătorul de vaci Angus explică în detaliu sistemul de subvenționare a bovinelor, dar și soluții concrete de finanțare a sectorului, astfel încât să fie evitată excluderea de la plată a tineretului bovin, rasă pură sau metis.

„218.449.810 euro a cheltuit statul român pentru subvențiile vacilor în ultimul an: – ANT8 – 85.630.000 euro, buget național; – ANT7 – 20.370.000 euro, buget național; – SCZ-TC – 13.125.000 euro, bani europeni; – SCZ-VL – 99.324.810 euro bani europeni. Nu socotim ajutoarele de COVID-19, fiindcă au caracter temporar și excepțional.

În teorie, acești bani ar trebui să mulțumească trei actori: lupul, capra și varza. Este vorba aici, bineînțeles, de asociațiile fermierilor, ferme mari și fermieri mici (ordinea nu a fost aleasă la întâmplare).

Lăsăm teoria și ajungem la trista realitate care intrigă, pe bună dreptate, majoritatea fermierilor: – alocarea subvențiilor, fără a ține cont de principii sănătoase și echitabile pentru toată lumea. Înainte să îmi expun propria părere, vă relatez ce mi-a spus un domn foarte influent pe piața vacilor de carne din România, în urmă cu un an: «Vândusem unui fermier din Bihor juninci gestante în urmă cu an și când să vândă omul produșii rezultați, el nu înțelegea de ce primește 2,5 euro/kg, când el a dat 5 euro/kg pe juninci. A trebuit să duc o discuție cu el să îl fac să înțeleagă diferența între vacă = unitate de producție și vițel = producție»”.

Ce subvenționăm? Unitatea de producție sau producția?

Sebastian Ile își continuă postarea pe Facebook și scrie: „Propria mea filosofie – din cei peste 200 milioane de euro, statul român trebuie să subvenționeze producția! Aud de ani de zile tot felul de teorii, cum că cei de la Bruxelles nu ne dau voie să împărțim altfel ANTZ-ul ș.a., iar eu vă spun că dacă cei de la Bruxelles acceptă scoaterea produșilor de la SCZ (adică tocmai sprijinul care este cuplat cu producția), va accepta împărțirea sumelor de la ANTZ în altă direcție.

În matematica simplă, cele aproximativ 200 milioane de euro trebuie împărțite în mod egal, după criterii transparente si obiective, și anume 100 milioane euro producție lapte, respectiv 100 milioane euro producție carne.

Restul sunt povesti de adormit copii sau, mai pe limba română, banii care ajung doar pentru anumite grupuri privilegiate.

Propunere sector carne – subvenționarea doar a vițeilor produși în ferme, în primă etapă ca și măsură temporară ( 3-5 ani), urmând a se trece în etapa a II-a la subvenționarea carcasei după următoarele patru principii:

1. Principiul „Fermierul primește subvenția”

Îi respect pe cei care fac comerț cu animale, dar unicul beneficiar al subvenției trebuie să fie fermierul (unde se naște vițelul, își trăiește perioada cea mai dificilă și riscantă din viață, de la nastere la înțărcare, respectiv stă în fermă o perioadă minimă de timp – exemplu este situația prezentă de la SCZ – 8 luni).

Prin această măsură, automat se încurajează consolidarea efectivelor matcă, o unică metodă de a obține subvenție.

Evident, această subvenție pe producție trebuie acordată inclusiv la femele înțărcate în fermă, chiar dacă, ulterior, după doi ani, vor fi integrate în efectivele-matcă.

2. Principiul „Sustenabilitatea fermei”

Avem exemplul actual din SCZ, și anume minim 10 capete, maxim 250 capete. Evident, cifrele se pot modifica, dar ca și principiu, este obligatorie stabilirea unor limite.

Eu, personal, nu văd rentabilă o ferma sub 30 de capete, dar să acceptăm totuși ideea că trebuie pornit de undeva, iar 10 capete este un număr rezonabil.

Ca și fermă mare, pragul de 250 de produși pe an pare rezonabil. Știu. Cei cu 3-4 animale nu vor mai primi subvenție, dar este evident faptul că agricultura de subzistență nu are cum să fie o soluție pentru țăranul român. La SCZ-VL există o excepție la zona de munte, cu minim cinci capete. Poate fi introdusă și în zona de carne, dar doar ca măsură temporară (primii doi ani de cerere).

3. Principiul „Raselor de carne”

Avem o anexă a raselor de carne în Ordinul 619/2015, iar în teorie lucrăm pe această listă. Enumăr următoarele: – produșii sa aibă ca tată un taur autorizat din rasele de carne, cu îmbunătățirea criteriilor de performanță. Evident, taurii să fie înscriși în Registrul Genealogic.

Aici este rolul asociațiilor de profil să identifice și să pună la dispoziția fermierilor cei mai valoroși tauri din populație, printr-un program de ameliorare. Mamele produșilor (n.r. – tineret bovin) să se regăsească în lista vacilor de carne sau să fie vaci metise din rasele de carne. Mamele produșilor să nu fi primit niciodată subvenție pentru producția de lapte. Eliminarea condiției ca vacile să fie înscrise în Registrul Genealogic.

Vor protesta aici cei cu rasă pură, cât și asociațiile, dar matca raselor de carne se va dezvolta în continuare pentru că va fi încurajată producția.

Chiar cei cu Bălțată Românească vor face ameliorare, pentru ca nu este rentabil să produci doar tineret bovin și, în același timp, să pierzi vremea și cu mulsul vacilor.

4. Principiul „Performanță”

Obligativitatea COP-ul lui pentru produși (n.r. – tineret bovin), ca și condiție pentru subvenție, cu praguri minime de performanță.

Știu, aici este tentație mare de fraudă, dar enumăr câteva lucruri: – înregistrarea în programul de COP a vițeilor fătați, de către asociație, doar cu o poză pe cântar, crotaliați; – cântarirea la 120 zile sau 200 zile pe un cântar care poate filma procesul, iar înregistrarea greutății se face automat în momentul scanării crotaliei de către cantar; – controlarea prin eșantion a vitelor, prin testarea ADN taur-vacă, cu sancțiuni de ordinul miilor se euro pentru neregulă; – stabilirea unor praguri minim de performanță spor greutate/zi; – obiectivul în 3-5 ani trebuie să devină subvenția pe carcasă”.

Sursă foto: Sebastian Ile, Facebook (arhivă personală).