Egalizarea subventiilor fermierilor romani cu cei din Vest, RESPINSA!

Egalizarea subvențiilor pe care le primesc fermierii români cu cele ale agricultorilor din restul Europei a fost respinsă oficial de Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, cel care a inițiat amendamentul menit să asigure în 2021 o finanțare echitabilă pentru toți fermierii din UE. Vă redăm mesajul integral postat de europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook:

„În cadrul reuniunii Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a fost adoptat raportul referitor la Tranziția privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021.

Prin adoptarea acestui raport, se asigură furnizarea fără întrerupere a plăților pentru fermieri și pentru alți beneficiari, prin aplicarea continuă a normelor actuale din PAC care urmau să nu mai fie valabile de la sfârșitul anului 2020. Obiectivul este de a crea stabilitate și securitate pentru fermieri și pentru sectorul agricol în ansamblu și de a asigura o cale clară către noua perioadă de programare PAC.

La acest aviz, am depus o serie de amendamente menite să favorizeze acordarea ajutorului național tranzitoriu atât în perioada de tranziție, cât și în noua PAC. Este clar că avem diferențe de subvenții între fermierii din est si cei din vestul Europei. Tocmai de aceea, consider că statele membre trebuie să fie lăsate de Comisia Europeană să ofere sprijin financiar fermierilor pentru a le permite să reziste pe piată. Prin continuarea acestor plăți, se pot asigura stabilitatea, predictibilitatea și planificarea pentru fermieri.

Iată care sunt principalele amendamente pe care le-am înaintat și care au fost adoptate în cadrul Comisiei AGRI:

- Publicitate -

 Am sublinat faptul că procedura legislativă nu a fost încheiată în timp util pentru a permite statelor membre și Comisiei să pregătească toate elementele necesare în vederea aplicării noului cadru juridic și a noilor planuri strategice PAC începând de la 1 ianuarie 2021, conform propunerii inițiale a Comisiei, generând un nivel înalt de incertitudine și potențiale riscuri pentru sectorul agricol și pentru fermieri.

 Statele membre care acordă ajutoare naționale transnaționale în 2020 pot continua să le acorde pe durata perioadei de tranziție. Statele membre pot ajusta alocările financiare pentru fiecare sector în parte, pot modifica sectoarele și pot modifica condițiile de acordare a sprijinului individual.

 În cazul în care plățile degresive încep numai în anul 2019, plățile respective încep la cel mult 80 % din plata medie fixată în perioada de programare 2014-2020. Nivelul plăților se stabilește în așa fel încât nivelul final în 2020 să fie jumătate din nivelul inițial. Statele membre pot continua să acorde sprijin la acest nivel în timpul perioadei de tranziție.

Un alt amendament important pe care l-am înaintat, dar care însă nu a fost adoptat obținând 20 de voturi pentru și 26 împotrivă, se referă la egalizarea subvențiilor. Astfel, am propus ca în vederea promovării convergenței în ceea ce privește dezvoltarea sectoarelor agricole și sustenabilitatea rurală ale statelor membre, este necesar ca plățile directe să fie repartizate mai echitabil între statele membre. Cu siguranță însă, acest aspect va fi îndreptat în noua Politică Agricolă Comună pentru a asigura un tratament egal și condiții egale pentru supraviețuirea tuturor fermierilor Uniunii pe piață. Salut adoptarea acestui raport care asigură continuarea plăților către fermieri și oferă predictibilitate și stabilitate pentru sector!

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole