EFSA a dezvoltat un nou instrument pentru sprijinirea operatorilor alimentari

EFSA ( European Food Safety Authority) a dezvoltat un instrument pentru a ajuta operatorii din sectorul alimentar să decidă când să aplice eticheta de „utilizare până la” sau „cea mai bună înainte” produselor lor.

 

Data „de utilizare până la” pe alimente este legată de siguranță – alimentele pot fi consumate până la această dată, dar nu după, chiar dacă arată și miroase bine. „Cel mai bun înainte” se referă la calitate – mâncarea va fi sigură după această dată, dar este posibil să nu fie la maxim. De exemplu, aroma și textura sa ar putea să nu fie la fel de bune.

Comisia Europeană estimează că până la 10% din 88 de milioane de tone de deșeuri alimentare generate anual în UE sunt corelate cu marcarea de dată a produselor alimentare.

Kostas Koutsoumanis, președintele comisiei EFSA privind pericolele biologice, a declarat: „Informațiile clare și corecte despre ambalare și o mai bună înțelegere și utilizare a marcajului de dată pe alimente de către toți actorii pot contribui la reducerea risipei de alimente în UE, în timp ce continuă să asigure siguranța alimentelor. Această opinie științifică reprezintă un pas înainte în această direcție. ”

Instrumentul este structurat ca un arbore de decizie cu o serie de întrebări la care trebuie să răspundă operatorii din sectorul alimentar pentru a-i ajuta să decidă dacă este necesară o dată de „utilizare până la” sau „cea mai bună înainte”. Întrebările variază de la faptul dacă cerințele de marcare a datei pentru o categorie de alimente sunt deja reglementate de legislație, dacă un produs este supus vreunui tratament pentru a elimina pericolele, dacă este manipulat din nou înainte de ambalare, caracteristicile sale și condițiile de depozitare.

Experții au analizat, de asemenea, factorii care trebuie luați în considerare de operatorii din sectorul alimentar pentru a stabili o dată de valabilitate – perioada de timp în care un aliment va rămâne sigur și / sau de o calitate adecvată pentru consum în timp ce ambalajul este intact și este stocate conform instrucțiunilor.

Grupul EFSA privind pericolele biologice va publica un alt aviz pe această temă în 2021. Se va concentra pe informațiile oferite consumatorilor cu privire la condițiile de depozitare, termenele de consum după deschidere și practicile de dezgheț.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole