24 mai 2022 - 23:56

Efort mondial pentru a se obtine vaccinul impotriva virusului care ameninta piata globala a carnii

A trecut deja un deceniu de când pesta porcina africana a revenit lovind industria suinelor din Rusia și încă nu există nici un remediu pentru această boală. Biosecuritatea a ajutat la stoparea răspândirii virusului în țări precum Cehia, Belgia și parțial în Rusia dar nu a dat rezultate în China, Vietnam, Polonia, România, Ucraina, Belarus sau în țările africane, unde a fost observată prima dată acum 50 de ani.
Europa a mai fost afectată în trecut de boala porcină, care amenință acum echilibrul pe piața globală a proteinelor animale prin contractarea efectivului de porci mondiali la un nivel care nu a mai fost văzut până acum, dar se pare că lecțiile învățate în anii ’70 și ’80 de către țări cum ar fi Portugalia, Spania, Belgia, Italia, au fost uitate sau inadecvate din perspectiva globalizată a industriei.
Piața globală a cărnii se va schimba în următorii ani datorită impactului pe care îl vor avea focarele PPA asupra populației de porci din Asia și asupra situației actuale din fostele țări comuniste ale UE (România, Polonia, Bulgaria și Tarile Baltice).
O restrangere masivă a efectivului de porci din lume, care poate dura mai multe zeci de ani, este anticipată de analiști și experți, pentru următorii 10-20 de ani, având în vedere riscul ca boala să devină endemică în regiuni precum Asia și Europa de Est.
Un vaccin este necesar, dar o astfel de soluție ar putea dura ani pentru a fi dezvoltata, testata și pusa pe piață. Pentru moment, China, SUA și UE sunt primele care investesc serios în dezvoltarea unui vaccin împotriva PPA.
„Exemplul Rusiei arată că acest virus poate persista într-o regiune mai mult de 10 ani. Este adevărat că industria carnii de porc din regiunile afectate de focarele PPA a făcut progrese remarcabile în domeniul biosecurității, dar amenințarea bolii este încă acolo.
După 50 de ani de la apariția primului focar de PPA în Africa, suntem într-un punct critic, care ar putea duce la o schimbare globală a consumului de proteine ​​animale. Există unii analiști care prevăd că actuala criza asiatică a PPA ar putea dura cel puțin 20 de ani și, în acest caz, înlocuirea cărnii de porc nu este necesară numai în această regiune, ci pe întregul glob.
Un vaccin PPA ar putea fi soluția potrivită, chiar dacă testarea și punerea în producție poate dura mai mulți ani. Până atunci, industria cărnii la nivel mondial ar trebui să se pregătească pentru schimbări semnificative ale obiceiurilor comerciale și de consum in fiecare piață consumatoare de carne de porc”, consideră Dorinel Niculae, manager de proiect EuroMeatNews.
În această săptămână, compania Phibro Animal Health Corporation, o companie americană, a anunțat că a făcut „un progres semnificativ în dezvoltarea continuă a unui vaccin pentru pestă porcină africană” prin identificarea epitopilor imunogeni și a proteinelor care prezintă un potențial puternic de a forma baza pentru un vaccin împotriva PPA.
„Decimarea cauzata de boala a efectivului de porcine a Chinei, nu reprezintă doar o criză pentru întreaga industrie a crescătoriilor de porcine, ci mai important, o criză a securității alimentare pentru omenire. Identificarea acestui grup de peptide și proteine ​​este o piatră de hotar, o cheie în gasirea de către Phibro a unei soluții pentru această boală devastatoare. În timp ce avem înaintea noastră încă mult de lucru, am făcut progrese importante în atingerea acestui obiectiv, și ne mândrim cu posibilitatea de a face parte din soluția unei astfel de probleme urgente „, a declarat președintele și directorul executiv al Phibro, Jack Bendheim, în momentul anunțului.
Luna trecuta, autoritatile din provincia chineza Hainan au declarat ca un vaccin dezvoltat de cercetatori a aratat anumite efecte preventive dupa studiile clinice. Cu toate acestea, cateva zile mai tarziu, ministrul Agriculturii a negat informatiile si a declarat ca nu a gasit „nici o baza stiintifica” asupra rezultatelor raportate ale testului produsului.
La sfârșitul lunii mai, Comisia Europeană a decis să sprijine proiectul VACDIVA – „Un vaccin DIVA sigur pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane” – coordonat de Jose Manuel Sanchez-Vizcaino, cu 10 milioane de euro.
„Acest proiect beneficiaza de participarea și experiența a două laboratoare globale de referință pentru pesta porcină africană, cum ar fi cele ale OIE și FAO, laboratorul de referință al UE (EURL), șase laboratoare naționale de referință ale UE (din cele 10 țări afectate în prezent de PPA), patru centre de prestigiu de cercetare PPA si două companii globale de elita în producția de vaccinuri și kituri de diagnostic PPA.
De asemenea, va avea participarea laboratoarelor ruse, chineze și africane, care oferă un sprijin foarte util proiectului”, a explicat Mercedes Vega, director general al unei companii de genetică a Spaniei, Italiei și Portugaliei. Chiar dacă în acest moment nu este clar cine este mai aproape de a termina primul această cursă, industria carnii de porc va avea un avantaj imens în a avea un astfel de vaccin, o armă puternica impotriva acestei teribile boli..

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.