7 decembrie 2021 - 17:49

Efectul probioticelor asupra sustinerii longevitatii scroafelor

Scorul optim de stare a corpului, la sfârșitul perioadei de lactație, influențează pozitiv longevitatea scroafelor. Utilizarea probioticelor alimentare a dovedit că este perfect posibilă reducerea pierderilor în greutate, în timpul perioadei de lactație, având ca rezultat îmbunătățirea fertilității scroafelor. În plus, probioticele pot mări greutatea înțărcării purceilor. Prin urmare, probioticele par a fi o strategie foarte promițătoare pentru producția de porci durabile, susțin Tom Rijsselaere și Pauline Rovers-Paap, cercetători ai companiei Orffa, în lucrarea cu totlul ”Support sow longevity with probiotics”, publicată de PigProgress.

Creșterea cerințelor energetice

Având în vedere creșterea numărului de purcei născuți, cerințele energetice pentru producția de lapte a scroafelor prolifice cresc simultan. Adaosul de hrană în timpul perioadei de lactație este adesea insuficient, pentru a îndeplini toate cerințele pentru producția de lapte ridicat. În consecință, scroafa își va folosi propriile rezerve din corp, care pot conduce la pierderi grave, prin afecțiuni corporale în timpul alăptării.

O preocupare importantă a acestui echilibru energetic negativ este efectul la fel de negativ asupra performanței reproductive și a productivității, în următorul ciclu. Mai ales scrofițele, care nu au atins încă greutatea lor corporală matură și liniile de baraj, sunt sensibile la pierderile de greutate corporală, fapt care ppate cauza situații la fel de dăunătoare. În consecință, scroafe sunt adesea sacrificate înainte de cea de-a treia sau a patra paritate, care este înainte de momentul în care scroafa a atins productivitatea maximă și înainte de acoperirea costurilor de înlocuire.

Însă, utilizarea probioticelor alimentare ar putea face parte din soluția de îmbunătățire a longevității scroafelor, din punct de vedere economic, de sănătate și de bunăstare.  Se estimează că fiecare kilogram de greutate corporală, pierdută în timpul alăptării, trebuie compensată cu o cantitate suplimentară de 4 kg de hrană, în perioada următoare de gestație. Pe baza acestei estimări, o pierdere a greutății corporale de 15 kg necesită o cantitate suplimentară de hrană, pentru gestație, de 60 kg, în următorul ciclu, numai pentru recuperare. Din punct de vedere financiar și pentru o performanță mai bună a scroafelor, este clar că pierderile în greutate corporală, în timpul alăptării, ar trebui să fie limitate cât mai mult posibil.

Probiotice sau antibiotice?

Utilizarea probioticelor este un element important, de luat în considerare, în strategiile durabile de producție a porcinelor. Termenul de probiotic provine de la ”pro” (pentru) și ”bios” (viața). O explicație utilă, referitoare la probiotice, este aceea că esre cunoscută pentru a susține dezvoltarea microbilor utili, în tractul intestinal. Probioticele susțin digestia furajelor și creează un mediu pozitiv pentru microbii intestinali utili (de exemplu, Lactobacillus).

Schimbarea pozitivă a microflorei conduce la reducerea cantităților de bacterii oportuniste, cum ar fi Salmonella, Escherichia coli și Clostridium. Sprijinirea bacteriilor benefice de către probiotice este în contrast evident cu utilizarea antibioticelor, cunoscute pentru capacitatea lor de a ucide sau a inhiba dezvoltarea bacteriilor și care, prin urmare, sunt foarte eficiente împotriva speciilor de bacterii patogene. Cu toate acestea, antibioticele nu limitează doar creșterea ”băieților răi”, fiind bine cunoscut faptul că tratamentul antibiotic influențează negativ și bacteriile benefice.

Eficacitatea probioticelor la scroafe

Într-un studiu recent, efectuat la Universitatea din Berlin, efectul unui probiotic de tip Bacillus subtilis a fost investigat la scroafe în două cicluri secvențiale de reproducere. Un total de 50 scroafe daneze, de paritate 2-5, au fost împărțite în mod egal, pe un grup de control (fără probiotice), și un grup probiotic, ținând seama de faptul că ambele grupuri au fost similare, în ceea ce privește paritatea, starea corpului și greutatea în viu.

De-a lungul întregii perioade de studiu, scroafele au fost menținute în același grup de tratament și li s-a oferit, fie o dietă de control, fie o dietă probiotică. Încurajarea încrucișată realizată pentru a egaliza mărimea așternutului, la aproximativ 14 purcei pe fiecare așternut, a fost efectuată în decurs de 24 de ore după fătare și a apărut în cadrul aceluiași grup de tratament. Purceilor li s-au oferit furaje de la 7 zile până la înțărcare (vârsta de 25 de zile), cu sau fără probiotice, în funcție de tratamentul scroafelor.

Adăugarea probioticului în hrana pentru scroafe a redus semnificativ pierderile de greutate corporală și de grăsimi, în perioada critică de lactație. Diferența de greutate corporală, măsurată imediat după naștere și după înțărcare, oferă o imagine clară asupra pierderilor de greutate legate de soldul energetic negativ, din perioada de lactație. Utilizarea probioticului alimentar a dus la o scădere semnificativă a greutății corporale, de aproape 10 kg (ciclul 1), și 5 kg (ciclul 2), comparativ cu grupul martor.

În același timp, probioticul a influențat în mod pozitiv producția de lapte, deoarece,  tratamentul dietetic a determinat porcii mai mari la înțărcare (+300 grame), cu greutăți mai mari de înțărcare a așternutului. În plus, intervalul de înjumătățire-estru s-a redus, determinând mai puține zile neproductive. În cele din urmă, probioticul a demonstrat, de asemenea, că are o influență pozitivă asupra incidenței sindromului Mastitis-Metritis-Agalactia (MMA).

O sănătate optimă a intestinului

Pentru ca o scroafă să obțină o producție ridicată de lapte și să mențină starea corpului în timpul perioadei de lactație, sănătatea optimă a intestinului și absorbția nutrienților sunt esențiale. Îmbunătățirea consistenței fecale și a microflorei fecale au fost, de asemenea, observate în grupul de animale care au primit o dietă cu probiotice, atât la scroafă cât și la purceii ei, care alăptează.

La vârsta de înjumătățire s-au găsit un număr crescut de specii de Lactobacillus și Bifidobacterium, legate de sănătate, în timp ce s-au observat cantități mai mici de cluster Clostridium și grupul Escherichia. După cum se știe, Clostridium perfringens și E. coli sunt adesea legate de infecții intestinale și diaree. Aceste rezultate sunt în concordanță cu efectele benefice observate la purceii care utilizează probioticul, în dietele de după înțărcare.

Concluzii

Se poate spune așadar că utilizarea probioticelor alimentare ar putea face parte din soluția de îmbunătățire a longevității scroafelor, din punct de vedere economic, de sănătate și de bunăstare. Îmbunătățirea sănătății intestinului și eficiența hranei pentru animale susțin scroafa productivă pentru a-și menține starea corpului și, în același timp, produce suficient lapte pentru o creștere mai bună a purceilor care alăptează. Greutatea mai mare de înțărcare, în combinație cu o microfloră intestinală mai optimă, conferă purceilor un început mai bun, după înțărcare.

Reducerea costurilor de hrănire în perioada de gestație, pentru a compromite pierderile de greutate din lactația precedentă, poate economisi cca 11 euro/scroafă/an, pe baza rezultatelor studiului de la Universitatea din Berlin. Pe lângă economiile costurilor de hrană, reducerea pierderilor în lactație are o influență pozitivă asupra fertilității, performanței scroafelor în următorul ciclu de reproducere și a uniformității ulterioare a gunoiului. În general, probioticele sunt capabile să susțină sănătatea, fertilitatea și productivitatea și, prin urmare, longevitatea scroafelor.