Efectivele de animale din UE s-au împuținat în toate sectoarele!

Efectivele de animale din Uniunea Europeană au scăzut în 2023 în toate sectoarele, comparativ cu anul precedent, conform datelor publicate marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Astfel, efectivele de porcine şi bovine au scăzut în perioada de referință cu 1%, cele de ovine cu 3%, iar cele de caprine cu 5%.

În 2023, în UE erau 133 de milioane de porci, 74 de milioane de bovine, 58 de milioane de oi şi 11 milioane de capre.

Potrivit Eurostat, în ultimul deceniu au scăzut efectivele toate speciile de animale din spațiul comunitar. Comparativ cu anul 2013, cel mai puţin s-au redus efectivele de bovine (minus 5%), urmate de porci (minus 6%), oi (minus 9%), cel mai sever declin, de 15%, fiind înregistrat la capre.

Deşi la nivelul UE modificările la efectivele de porcine şi bovine în 2023 comparativ cu 2022 au fost relativ modeste, în rândul statelor membre au existat evoluţii diverse .

Spre exemplu, dacă Irlanda și Croația au avut cel mai sever declin al efectivelor lor de porcine (minus 10%), Bulgaria şi Malta au înregistrat creşteri semnificative (21% în ambele ţări).

- Publicitate -

La bovine, cea mai mare scădere a efectivelor a fost raportată de Letonia (minus cu 6% în 2023 faţă de 2022), urmată de Lituania, Estonia, Portugalia, Finlanda şi Ungaria (toate cu un declin de aproximativ 3%). Singurul stat cu o creştere, ce-i drept modestă, a efectivelor de bovine a fost Ciprul (+1%), în timp ce în Malta, Polonia şi Irlanda efectivele de bovine au rămas aproape nemodificate faţă de nivelul din 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole