Efectele suspendarii exporturilor de cereale din aprilie, resimtite si in prezent

Suspendarea exporturilor de cereale, decizie luată de autorităţi în luna aprilie, când România se afla în stare de urgenţă din cauza noului coronavirus, a adus comercianţilor de produse agricole şi fermierilor români pierderi de sute de mii de euro, dar mai ales o scădere a credibilităţii ţării pe piaţă externă, scrie agerpres.ro.

Măsura încă produce efecte în piaţă, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra acestei decizii, susţin traderii de cereale şi fermierii. Președintele ARCPA (Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole), Vasile Varvaroi, a precizat că România pe zona de producţie de cereale nu este în luptă cu nimeni şi nici într-o întrecere cu giganţii de la Marea Neagră, având însă un mare avantaj în zona exportului, pe cel al predictibilităţii.

„România în comparaţie cu Rusia şi Ucraina a fost şi este considerată un partener predictibil, pentru că este membru UE, instituţiile funcţionează mai bine, şi este păcat să pierdem acest avantaj când venim din neant cu o decizie de genul acesta pe care ne este greu să o explicăm. Nu ne aduce niciun avantaj”, a spus preşedintele asociaţiei, citat de Agerpres.

Momentul de interdicţie a exporturilor de cereale a dat imaginea unei lipse de informare şi de date ţinute sub control, „în aşa fel încât s-a văzut clar un clivaj între cei care conduc, între cei care promovează legi, şi executanţii, cei care erau interesaţi de măsura legilor”, a spus Emilian David, membru ARCPA. „Un asemenea şoc face ca o parte din oameni să gândească că e o lipsă de profesionalism, o lipsă de date, o lipsă de cooperare între oamenii de specialitate, nu mai vorbesc de faptul că nu se ţine cont de condiţiile pieţei. (…) O asemenea poveste poate fi invocată oricând în sensul credibilităţii”, a explicat David, citat de sursa menționată.

O astfel de decizie poate duce la solicitarea unei reduceri de preț din partea partenerilor externi în cadrul negocierilor pe viitoarele contracte, susține Victor Beznea, vicepreşedintele ARCPA. De asemenea, Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), a adăugat că Executivul a luat acea decizie de suspendare a exporturilor fără să se consulte cu nimeni şi „a oprit o piaţă”. Potrivit lui, de la 900 de lei tona de grâu, se oferea doar 750 de lei dus la moară. În două zile a fost o prăbuşire fantastică, cu 30 de euro, spune specialistul, citat de agerpres.ro.

În perioada stării de urgență, Guvernul României a decis suspendarea exportului de cerealela data de 10 aprilie. Decizia a fost luată cu scopul de a asigura siguranţa alimentară a ţării, luând în calcul volumul mare de export până la acea dată. Hotărârea a fost anulată o săptămână mai târziu, la presiunea Comisiei Europene și a principalilor actori pe piața de cereale din România, țara noastră fiind singura din blocul comunitar care a luat o astfel de decizie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole