EDITORIAL. Epidemia trece, agricultura ramane

Catalin Lenta

Agricultura va suferi mult din cauza pandemiei de coronavirus, că vrem sau nu, așa că nu e prea devreme ca aceia responsabili să se gândească deja la soluții de îndreptare. Iar problemele încep deja să se vadă, pentru că scade consumul, iar analiștii spun că tendința e una de lungă durată. În plus, chiar acum, interdicțiile de tot felul pun în pericol lanțurile de aprovizionare, ceea ce poate duce la acumularea de stocuri la producători. Sigur că deja se caută soluții, numai că acum mai multe sunt îngrijorările. Câtă vreme chiar comisarul european pentru agricultură recunoaște că ”vor exista efecte economice grave. Blocajul din multe state membre va provoca greutăți extreme în multe sectoare, inclusiv în sectorul agroalimentar”, este clar că vin vremuri mai dificile.

Știm că de măsurile financiare anunțate de guvern vor avea parte și fermierii, dacă vor găsi timpul necesar parcurgerii hățișului birocratic ce li se arată în față. Aproape izolați în ferme și fără forță de muncă (problemă mai veche pe la noi), oamenii se întreabă cum vor rezista. Sigur, va fi prelungit cu o lună termenul limită pentru ca fermierii să depună cererea pentru subvenții, important este să nu se prelungească și perioada de plată.

Haideți să vedem însă care sunt deciziile de care pot beneficia și fermierii, aceia care sunt și fiscalizați. Ordonanța de sprijin al economiei a intrat în vigoare și anunță că nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență; de asemenea, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare și se acordă garanții de stat la împrumuturi solicitate de IMM-uri.

Cât privește șomajul tehnic, nu prea se discută asta în agricultură pentru că aici timpul nu stă în loc. Nu poți să amâni aratul sau semănatul până trece epidemia.

Și să nu uităm de problemele financiare, unele mai vechi, pentru că relația cu băncile e una mai dificilă în România. Totuși există și cazuri în care bancherii se arată mai înțelegători acum, deși e doar o măsură temporară, iar banii tot vor trebui dați înapoi. Iar miliardele de lei promise acum de guvernanți sunt doar o picătură în oceanul de nevoi. Una peste alta, par bani mulți, dar nu vor acoperi decât prea puțin pierderile suferite de fermieri. Nimeni nu le garantează preluarea mărfii și plata la timp, că tot se acceptă prelungirea unor termene. Așa că, dincolo de declarații de bune intenții, de ceva ajutoare materiale și facilități fiscale, fermierii rămân cu aceleași vechi probleme. Adică subfinanțați, fără un real acces la piață de multe ori, fără angajați și la mila vremii. Important e ca aceia care îi pot ajuta să nu uite în aceste timpuri de programele deja începute. Că virusul o să treacă, dar de irigații va fi nevoie veșnic.

Autor: Cătălin Lența

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture