21 iunie 2021 - 22:47

EDITORIAL Avem prea mult grâu? Poate alții…

Am cumpărat cu toții, atunci când se anunța pandemia, cantități impresionante, excesive chiar, de mâncare, ne-am făcut stocuri pentru câteva luni, de spuneai că nimeni nu o să mai producă nimic multă vreme și e bine să ai câte ceva prin cămară. De fapt, tot atât cât și înainte am consumat, lumea se mișcă pe mai departe și acum începem să aruncăm; dar asta e deja altă poveste, al cărei final s-ar putea schimba și în România abia peste mulți ani de acum înainte.

Important este cum ne gestionăm acum producțiile și stocurile și cum adaptăm strategiile la ce se anunță. Și se anunță, după cum transmite canalul de știri economice Bloomberg, o posibilă scădere a prețurilor la grâu. Nu pentru că nu s-ar mai consuma, ci pentru că, au calculat analiștii, este prea mult grâu în lume. A existat o temere că nu va ajunge la toată lumea, că mulți vor fi lipsiți de pâinea zilnică, dar nu s-a întâmplat asta. Așa că acum, în ciuda unor restricții de vânzare (de exemplu Rusia, ba chiar temporar și România), este grâu în piață cât să acoperi un întreg continent, iar ofertele de vânzare curg din toate părțile. Iar prognozele anunță producții mari de grâu la recolta ce vine ( cu câteva excepții, între care România), astfel că stocurile mondiale ar putea să ajungă la valori record. Iar asta nu poate în nici un fel să îi ajute pe cei care produc grâul. Cu atât mai mult pe cei din plan local, care deja știu că va fi un an cu prea puțin profit, poate chiar deloc. Iar acestor date li se adaugă și prognoza ministerului american al agriculturii, care vede o scădere clară. Astfel, Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează că producția medie pe hectar în România va fi de doar 3,8 tone, cu 14% sub media ultimilor cinci ani. Și cam au dreptate americanii pentru că am văzut cu toții câmpul și cât de mare e spicul. Nici nu mai are rost să căutăm cauzele că le știm – seceta cumplită, alături de lipsa unui sistem funcționale pentru irigare. Mă rog, cel puțin asta se vede din satelitul cu care americanii au făcut estimarea.

Putem spune doar ce știe toată lumea – aceia care au crezut că anul acesta grâul va fi un succes, vor avea o mare dezamăgire, cu pierderi financiare pe măsură, din moment ce producția la hectar ar putea fi la minimul ultimilor șase ani. Noroc însă pe România cu creșterea suprafețelor pentru aceste culturi, astfel că producția totală de grâu românesc va fi cu numai 3,5% sub cea a anului trecut, adică 8,3 milioane de tone. Dar, cum spuneam, vai de fermieri, care așteaptă despăgubiri din partea statului, ba pe alocuri chiar comisiile de constatare a pagubelor.

Și nici jocul cererii și ofertei nu ajută prea mult, prețurile fiind într-o evidentă scădere. A fost, este adevărat, o creștere în martie, când toată lumea era speriată și cumpăra, dar apoi cotaţiile futures au ajuns la cel mai scăzut nivel de după octombrie 2019. Și e simplu de explicat – Canada și Rusia vor avea recolte mari, Departamentul american al Agriculturii estimând (din nou) că producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 0,5% în sezonul următor. Efectul direct va fi o majorare cu 5 procente a stocurilor mondiale de grâu, adică ceva peste 310 milioane de tone. Adică aveau dreptate analiștii – este prea mult grâu în lume.

Autor: Cătălin Lența