21 iunie 2021 - 23:13

EDITORIAL Ambiția, cuvântul de ordine!

Cand vorbim despre tanarul fermier cu totii suntem de acord ca el reprezinta viitorul agriculturii romanesti. Pana aici, nimic de comentat. Cand vorbim despre cum ar trebui ajutat, incep discutiile.
Am auzit tot felul de pareri, de opinii. Multi au spus ca tanarul fermier n-ar trebui sprijinit prin fonduri europene, ca ar fi incapabil sa faca performanta, altii sustin contrariul. Cred ca, cel mai bine si corect ar fi sa separam lucrurile. Banii veniti prin AFIR reprezinta o gura de oxigen pentru cei seriosi, pentru cei care vor sa faca ceva cu adevarat si slava cerului,  am intalnit multi astfel de oameni. Exista si exceptii, padure fara uscaturi…, stiti vorba atat de cunoscuta. Nu vreau sa ma refer la cea de-a doua categorie. De ei vreau sa se ocupe altcineva.

Un tanar care a reusit este MIHAI CHESNOIU. Este din OLT, are 33 de ani, este ambitios, perseverent, muncitor si NU este ruda cu directorul general al AFIR-ULUI, Adrian Chesnoiu. Coincidenta de nume, aviz celor care se gandesc la lucruri necurate. Mihai este licentiat la doua universitati, veti spune om cu scoala. Ei bine,  pentru el nu-s suficiente cele doua universitati, considera ca mai are de invatat, si din toamna vrea sa devina student la cea de-a treia. E taran cu diplome si se mandreste foarte tare cu statutul de taran, pentru ca vine dintr-o familie de legumicultori si duce munca parintilor mai departe. Mihai si-a gandit singur spatiile protejate, le-a conceput si executat impreuna cu cativa mesteri din zona, tocmai pentru a economisi niste bani. Are o suprafata de aproximativ 4800 mp de solar care poate rivaliza cu o sera de performanta. Mai are ceva, are cerere mare pentru produsele lui, are oameni cu care munceste de mult timp si crede in proiectele lui, caci nu vrea sa se opreasca aici. In schimb, n-are timp de pierdut, nu sta prea mult pe retele de socializare si nici in vacante nu prea merge.

Multi tineri se regasesc in portretul lui Mihai, toti au visuri, asteptari, sperante dar si o mare doza de realism, cat sa intelega ca nimic nu pica din cer, numai ploaia. Cand vrea Dumnezeu!

Autor: Ovidiu Ghinea