Eco-schemele pentru agricultură, obligatorii pentru accesarea banilor europeni! 6,2 miliarde de euro în primii doi ani

România va avea la dispoziție în următorii doi ani, în Planul Național Strategic pentru perioada de tranziție, 6,2 miliarde de euro bani europeni, condiționați, însă, în proporție de 25%, de aplicarea eco-schemelor pentru agricultură în conformitate cu strategia europeană Green Deal.

Aflat vineri la evenimentul organizat de Clubul Fermierilor Români, ce s-a desfășurat la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, din Timișoara, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a vorbit despre prioritățile agriculturii românești în contextul direcțiilor și tendințelor europene care vizează noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2021-2027. Totodată, el a prezentat și programul de tranziție, ce se va derula între 2021-2022 pentru măsurile de investiții pentru agricultură și dezvoltare rurală din PNDR, cu o alocare de 3,2 miliarde de euro. În cadrul acestuia se va pune accent pe investiții în fermă, în depozitare și procesare la nivel de fermă, cu scopul de a crește performanțele fermierilor români, pentru a deveni tot mai competitivi pe piață.

Un subiect extrem de actual abordat pe parcursul zilei a vizat eco-schemele, care vor avea un rol de compensare pentru pierderile pe care le vor avea fermierii, dacă se va aplica strategia Green Deal.

În cadrul conferinței, s-a arătat că eco-schemele reprezintă cheia noii Politici Agricole Comune a UE, subliniindu-se că fiecare eco-schemă în parte trebuie să urmărească cel puțin un obiectiv al PAC, și anume: asigurarea unui venit echitabil; sporirea competitivității; restabilirea echilibrului de putere în cadrul lanțului alimentar; acțiuni de combatere a schimbărilor climatice; îngrijirea mediului; conservarea peisajelor și a biodiversității; sprijinirea tinerilor fermieri prin programul Next Generation; zonele rurale dinamice; protejarea calității alimentelor și a sănătății. Toate aceste obiective trebuie să se regăsească punctual, gradual, în fiecare eco-schemă pe care fiecare stat membru va trebui să le trimită la finalul acestui an Comisiei Europene.

Ministrul Adrian Oros a reamintit că, în vederea realizării pactului ecologic european Green Deal, din cele 365 de miliarde de euro alocate la nivel comunitar, România primește 21,65 miliarde de euro, din care:

–13,6 miliarde de euro plăți directe prin Pilonul I

– 363,5 milioane de euro pentru măsurile de piață – intervenții sectoriale,

– 6,9 miliarde de euro pentru Pilonul II – dezvoltare rurală, la care se adaugă facilitatea Next Generation o alocare de circa 700 de milioane de euro, pentru primii doi ani.

Din cei 21,6 miliarde de euro, Planul Național Strategic pentru perioada de tranziție consumă 6,2 miliarde euro în primii doi ani, însă acești bani vor fi condiționați în proporție de 25%, de aplicarea eco-schemelor pentru agricultură, a atras atenția ministrul Agriculturii.

„Legat de Planul Național Strategic, în perioada de tranziție 2021-2022, pentru Pilonul II nu se va schimba mare lucru. Rămâne în discuție și este foarte important este ce întâmplă cu Pilonul I, acei 25% care sunt cel puțin 500 milioane de euro pe an și care reprezintă aceste eco-scheme. Banii pe care îi vom primi ca plată în Pilonul I vor fi condiționați, cel puțin 25% din ei, de accesarea acestor eco-scheme”, a explicat Adrian Oros, subliniind că există posibilitatea ca, în lipsa absorbției, acești bani să fie pierduți.

„Aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre, dar voluntare pentru fermieri. Și atunci pericolul este ca banii să fie pierduți dacă nu sunt absorbiți. Vor fi doi ani de învățare, 2023 și 2024, în care banii din Pilonul I, dedicați eco-schemelor, dacă nu sunt absorbiți, pot fi dirijați în Pilonul II spre alte măsuri de sprijin. Dar din 2025, va trebui să avem eco-scheme pentru fiecare zonă a țării, pentru fiecare tip de activitate din agricultură, în așa fel încât fiecare fermier să aibă acces la aceste eco-scheme și să poată absorbi acești bani”, a menționat Adrian Oros.

Alături de ministru, la conferința de la Timișoara au fost prezenți prof. Univ. Dr. Tiberiu Iancu, prorector USAMVB, Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români și Dan Hurduc, președintele Clubului Fermierilor Români, Bogdan Cătălin Ghelbere, Secretar General Adjunct al Guvernului, Alin-Adrian Nica, președintele Consiliului Judeţean Timiș, Stelică – Claudiu Coadă, director general adjunct la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole