APIA: Eco-schema care îți aduce în plus 85,5 euro la hectar

O nouă eco-schemă gestionată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află la dispoziția fermierilor prin Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027 al Românei. Este vorba de eco-schema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

Sprijinul prevăzut în cadrul eco-schemei se acordă pe unitatea de suprafață agricolă (ha) fermierilor care păstrează înierbat sau înierbează intervalul dintre rânduri, alternativ (două intervale înierbate, unul nu), pe cel puțin 75% din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.

Potrivit reprezentanților APIA, eco-schema Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști constituie o plată anuală uniformă pe suprafața de teren eligibilă, suplimentară BISS.

Prin cerința de mediu impusă de înierbare între rânduri, eco-schema contribuie la obiectivul PAC privind conservarea biodiversității, cât și la creșterea capacității solului de sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în cadrul activității agricole.

Plafonul alocat pentru anul 2023 este 15.777.400,50 Euro, suprafața vizată de eco-schemă fiind de 184.531,00 ha.

Cuantumul unitar planificat aferent eco-schemei este 85,50 euro/ha.

Reprezentanția APIA precizează că beneficiarii acestei scheme de ajutor, trebuie să se încadreze în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale), în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune, să fie beneficiari de BISS și să fie utilizatori ai unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).

Cerințele generale obligatorii pentru eco-schema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști sunt următoarele:

– minimum 75 % din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau va fi înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie;

– pe intervalele înierbate nu sunt permise lucrări ale solului în perioada de acoperire, respectiv 15 iunie – 15 octombrie.

În ceea ce privește suprafața eligibilă, ccoschema se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt înființate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști, iar dimensiunea exploatației este de minimum 1 ha cu dimensiunea parcelei de minimum 0,1 ha.

APIA precizează că fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa ecoschema PD – 05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale).

Mai multe detalii privind eco-schema PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști puteți afla aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole