E oficial: FERMIERII trebuie să se pregătească pentru NOI „ȘOCURI” în viitor!

Fie că vorbim de secete, inundații sau diverse boli, fermierii, dar și consumatorii, trebuie să se pregătească pentru noi „șocuri” în viitor, pentru a putea face față situațiilor de „stres” cronic, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Celor trei miliarde de oameni care, conform datelor ONU, „nu-și permit să aibă o alimentație sănătoasă care să îi ferească de subnutriție”, li s-ar putea adăuga peste un miliard de oameni care să fie supuși riscului de a nu-și mai permite să mănânce sănătos, un șoc neașteptat având potențialul de a le reduce veniturile cu o treime, conform unui calcul realizat de către economiștii FAO și preluat de puterea.ro.

Un impact deosebit asupra sistemelor agroalimentare, de la fermieri, până la consumatori, îl au transporturile, potrivit ediției din 2021 a raportului „Situația mondială a alimentației și a agriculturii”.

„Dacă rutele de transport ar fi perturbate de un șoc, costurile cu aprovizionarea ar putea să crească pentru 845 milioane de persoane”, se arată în raportul amintit.

Specialiștii FAO subliniază că pandemia de Covid-19 a scos în evidență cât de fragil este sistemul agroalimentar mondial. Aceste sisteme includ atât producția și lanțurile alimentare de aprovizionare, cât și rețelele de transport interne și consumul.

Conform estimărilor FAO făcute într-un raport publicat în iulie 2021, între 720 și 811 milioane de persoane au fost afectate de foamete din cauza pandemiei, cu circa 161 milioane mai mult față de 2019.

FAO a pus la punct mai mulți indicatori de «reziliență» pentru a permite țărilor să devină conștiente de vulnerabilitatea sistemelor alimentare în fața șocurilor și situațiilor de „stres” cronic, fie că vorbim de fermieri sau de consumatori. Indicatorii analizează producția domestică, schimburile comerciale, sistemele de transport, precum și accesul populației la o alimentație sănătoasă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole