E GROASĂ! Invocând un conflict de interese la Agrofert, UE oprește subvențiile comunitare pentru o întreagă țară

Când e vorba de conflict de interese, cu Comisia Europeană nu e de glumit! Instituția de la Bruxelles a anunţat luni că va opri plata unor subvenţii comunitare către Cehia, până când autorităţile de la Praga vor înăspri legislaţia referitoare la evitarea conflictului de interese, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

La finalul unui audit publicat în luna aprilie a acestui an, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că premierul ceh Andrej Babis se află într-o situaţie de conflict de interese, având în vedere că este proprietarului unui uriaş imperiu de afaceri, în calitate de proprietar al grupului de companii Agrofert, care beneficiază de finanţare de la UE.

În replică, Babis a insistat în repetate rânduri că nu a încălcat nicio lege, după ce şi-a mutat acţiunile deţinute la Agrofert în două entităţi de tip trust fund.

În acest context, executivul comunitar a anunţat luni că, pentru moment, nu va rambursa nicio cheltuială care are legătură cu proiectele europene solicitată de companiile deţinute de trust fund-uri.

„Atâta timp cât recomandările formulate în raportul de audit nu sunt implementate, sfătuim autorităţile cehe să nu declare cheltuieli pentru companiile al căror proprietar final sunt trust fund-urile. Acesta este un avertisment”, au subliniat oficialii Comisiei Europene.

Deși cheltuielile făcute de Agrofert sunt deja vizate de un ordin de interzicere a rambursării, Comisia Europeană se teme că această problemă a conflictului de interese ar putea fi mult mai extinsă.

„Există o îngrijorare reală că riscurile care au ieşit la lumină în jurul Agrofert ar putea exista şi la alte companii”, a spus un oficial european.

Tot legat de această temă, postul public de radio din Cehia a informat că executivul comunitar a cerut autorităţilor de la Praga care distribuie fondurile europene să pună la punct un registru al oficialilor publici şi al companiilor pe care aceștia le controlează. O listă a beneficiarilor de trust fund-uri ar urma să fie trimisă la Bruxelles.

Grupul Agrofert este unul din cei mai mari angajatori din Cehia, cu activităţi în agricultură, procesarea de alimente, chimicale şi media. În aceste condiţii, a primit subvenții de zeci de milioane de euro atât sub formă de subvenţii pentru fermieri, care nu au fost vizate de anchetele UE, cât şi sub formă de subvenţii pentru proiecte de dezvoltare precum noi tehnologii, în cadrul unor diferite programe europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole