28 iulie 2021 - 04:14

Dupa 30 de ani MADR va incepe un proiect important de reabilitare

Potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, odată terminată etapa de reabilitare a sistemelor de irigaţii a două milioane de hectare, MADR va reface toate suprafeţele irigate de trei milioane de hectare amenajate până în anul 1989.

Declaraţia a fost făcută în cursul zilei de 11.07.2019 de către ministru în cadrul unei vizite de lucru de la Sistemul de Irigaţii Galeşu, din judeşul Constanţa, acesta subliniid faptul că lucrările aferente staţiei de bază pentru pompare împreună cu cele două canale de aducţiune din teren au fost încheiate înatine de termen, respectiv, cu un an mai devreme,

”Este una dintre numeroasele investiţii pe care le avem în derulare în ţară. Unul dintre obiectivele importante pentru agricultură, din programul de guvernare, a fost reabilitarea sistemului de irigaţii, atât de necesar mai ales în condiţiile actuale şi de perspectivă, având în vedere că schimbările climatice sunt o realitate. Sunt în lucru 47 de obiective similare, iar alte 10 şantiere vor fi deschise în toamnă, fiind vizate în total peste 1 milion de ha. Noi am stabilit un plan prin programul de guvernare şi am asigurat finanţarea necesară pentru a ajunge în 2020 la cele două milioane de hectare irigate. Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost în Covasna, pe marginea Oltului, acum suntem aici, în Constanţa, la această staţie de pompare de la Galeşu, care era dezafectată şi azi porneşte la buton. Este un obiectiv pus în funcţiune cu un an mai devreme”, a declarat Petre Daea.

Totodată, ministrul a menţionat că pentru suprafeţele din judeţul Constanţa a fost conceput un proiect de suplimentare a lucrărilor de reabilitare.

”Anul acesta ne ducem pe 40.000 de hectare de irigaţii. Am făcut din nou analize şi ne-am propus să realizăm suplimentar, din 2020, lucrări pentru irigaţii pe circa 70.000 de hectare de teren arabil şi vrem ca în România, în viitor să reabilităm suprafaţa de trei milioane de hectare, adică atingerea capacităţii de irigare ce a fost profilată până în anul 1989. Şi vom creşte această suprafaţă, ulterior. De la anul vom putea vedea şi continuarea lucrărilor din Sistemul Siret-Bărăgan, unde am dat drumul anul trecut primului agregat de pompare şi am putut iriga primele suprafeţe de teren”, a precizat ministrul Daea.