Dunărea a secat la un nivel nemaiîntâlnit. Prognozele nu sunt deloc bune!

Dunărea, la intrarea în țară, are debitul la mai puțin de jumătate față de media multianuală a lunii august. Adâncimea fluviului este de doar 1,4 metri în  anumite puncte din zona Călăraşi-Ostrov.

Pentru a traversa Dunărea pe malul din Tulcea, zeci de mașini așteaptă în coloană, ore în șir. Atât pentru navigatori, cât şi pentru toți ceilalți care depind de aceştia, prognozele sunt neliniștitoare.

„Din cauza apelor scăzute, bacurile ocolesc foarte mult. Distanța cred că este dublă, dacă nu și mai mult, iar timpul de traversare s-a dublat. Din păcate, de sâmbătă funcționăm cu Oltisorul 2, un bac mare și cu Poenari 2, un bac mic. Asta este situația”, a subliniat pentru TVR, Cosmin Chelașu, șef serviciu Navrom Bac.

Feribotul Ministerului Apărării Naționale care efectua curse în zonă, s-a stricat iarăși, ceea ce reduce semnificativ traficul pe Dunare.

Dar poate cea mai neîntâlnita situație o reprezintă adâncimea  apei de numai 1,4 metri în unele puncte de la trecerea cu bacul dintre Călărași și Ostrov, ceea ce face ca navigaţia să se desfășoare doar prin dragarea continuă a braţului Ostrov.

Potrivit specialiștilor de la Apele Române, debitul Dunării la intrarea în ţară va continua să fie în scădere uşoară şi va ajunge până la 14 august, la un debit de 1.900 de metri cubi pe secundă.

 

Sursa foto: Tomis News

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole