20 aprilie 2021 - 20:38

Dumitru si Daea, dialog incendiar la AGRO TV! Acuzatii la adresa fostului ministru

În ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, secretarul de stat Emil Dumitru a venit cu o serie de acuzații la adresa fostei conduceri a Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, România a primit o somație de la Comisia Europeană pentru a returna peste 178 de milioane de euro din fonurile europene pentru anii 2017 și 2018. 

”Incompetența, minciuna și prostia nu trebuie să fie o notă de plată pe care să o plătească fermierii români. Am aici o scrisoare a Comisiei Europene pentru excluderea de la finanțare pentru plăți directe, pentru APIA, de 178.846.662 euro. Este venită în 14 ianuarie și este pentru anii de cerere 2017 și 2018, adică atunci când veneau aici mai-marii care erau guru în a promova modul în care funcționează plățile și ne spuneau că totul este perfect și că au pus la punct un sistem. Mai este și pe 2016 o altă corecție de 62 de milioane de euro. Eu nu o să țin ascuns nimic din sumele acestea. Vi le spun public, ca să știe fermierii adevărul. Eu nu am venit secretar de stat ca să mint, ci să vă spun adevărul. Acum încerc, împreună cu echipa, să rezolvăm niște probleme venite din trecut.

Noi va trebui să fim foarte serioși, să transmitem un mesaj de seriozitate nu doar prin a ne exprima public, ci prin comportament. Ministerul trebuie să se comporte ca un partener serios de dialog cu Comisia Europeană și să arătăm că am înțeles ce avem de făcut, nu să mimăm, pentru că lucrurile acestea se întorc, și se întorc asupra fermierilor români și asupra bugetului țării noastre”, a subliniat Emil Dumitru.

Oficialul MADR a mai vorbit și despre crearea anumitor așteptări în rândul fermierilor, cu privire la mai multe programe de finanțare, așteptări care nu au fost satisfăcute, pentru că nu s-au alocat bani de la buget. Mai mult, potrivit secretarului de stat, datoria pe anul trecut pentru acciza la motorină este cea mai mare din istoria Ministerului.

”Atâta ipocrizie și minciună ca la fosta conducere de la Minister nu am mai întâlnit. Au dat măsuri de reproducție la porc și pasăre, au fluturat niște legi, le-au creat niște așteptări fermierilor și n-au alocat un leu din buget invocând că nu au nu știu ce sistem informatic. Atâta minciună nu am putut să văd. După care, legat de acciza la motorină, este pentru prima dată în istoria Ministerului când datoria de anul trecut este atât de mare. Ei au știut de la bun început că nu au bani să le dea fermierilor pentru acciza la motorină și au tot amânat. Noi am decontat și în 2019 o sumă importantă la acciza la motorină și acum punem la bătaie alți 411 milioane de lei pentru acciza la motorină, pentru că fermierul are nevoie acum de acești bani, ca să poată să-și facă lucrările de primăvară: sumele sunt pentru trimestrul 2 – 92,8 milioane de lei, trimestrul 3 – 300 milioane de lei.

Domnul Daea ar fi trebuit să le dea o replică fermierilor români. Am văzut că se pricepe să denigreze, dar mă rog, este treaba dumnealui ce vrea să spună. Eu am venit aici să dialoghez cu fermierii. Domnul Daea ar fi trebuit să le spună fermierilor de ce nu le-a plătit când trebuia acciza la motorină. Tot el ar fi trebuit să le spună tinerilor fermieri de ce nu s-a dat Hotărârea de Guvern până acum cu normele de acordare a până la 50 de hectare pentru tinerii fermieri din terenul ADS-ului”, a mai precizat Emil Dumitru.

În cadrul emisiunii moderate de Ovidiu Ghinea a intervenit telefonic și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, pentru a- da o replică secretarului de stat.

”Cunoșteam această situație cu o sumă pe care o cere înapoi Uniunea Europeană. UE mereu, nu numai acum, face corecții. A făcut și când am fost eu la Ministerul Agriculturii și există o serie de etape care trebuie parcurse astfel încât, prin concilieri repetate, să se ajungă la o soluție pe care să o agreeze ambele părți. Trebuie să le dăm fermierilor încredere și să le spunem că ei nu vor fi afectați niciodată de aceste corecții care, din nefericire, se întâmplă în ultima perioadă în toată Europa, nu numai în România. (…) Al doilea lucru, motorina. Da, cunosc foarte bine problema, era vorba de o rectificare bugetară pe care trebuia să o facem în noiembrie și în baza rectificării se puteau plăti aceste sume de bani. Acuzele pentru trecut sunt doar dimensiunea neputinței prezentului. (…) Iau cu relativitatea necerară afirmațiile venite de la domnul secretar de stat”, a precizat fostul șef al MADR.

”Am înțeles sarcasmul, domnule ministru. Eu pot să le spun fermierilor ce am găsit și cum putem să remediem ce nu s-a remediat. Fermierii noștri așteptau plata la motorină în termen. (…) Fermierii noștrii nu așteaptă propagandă, așteaptă soluții și noi vom oferi soluții. V-am sunat când as spus neadevăruri despre mine legate de Banca de Gene și ați spus că rectificați, dar nu ați rectificat niciodată”, i-a răspuns actualul secretar de stat

Pentru întregul dialog Emil Dumitru și Petre Daea, urmăriți înregistrarea completă a emisiunii ”Agricultura la Raport” pe canalul nostru de YouTube, Agro TV.