DSVSA confirmă drama dintr-o gospodărie. Și o mare firmă este în dificultate

De la gospodăria populației cu pierderi de câteva capete, la marile companii din sectorul creșterii suinelor, cu afaceri de zeci și sute de milioane de euro, DSVSA confirmă caz după caz de pestă porcină africană (PPA), boală care „mușcă” nemilos din porcul românesc.

O nouă astfel de situație își face simțite efectele și în localitatea Coroteni, comuna Slobozia Bradului, acolo unde un focar de PPA a fost depistat într-o gospodărie a populației. Din acest motiv, zece animale au fost ucise preventiv, conform informării Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea, de marți, 25 mai 2021.

„În data de 24.05.2021 a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane într-o exploatație având ca efectiv total de 10 de porci, situata în localitatea Coroteni, Comuna Slobozia Bradului, județul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

„Exploatația din localitatea Coroteni, comuna Slobozia Bradului, județul Vrancea, a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie.

„DSVSA Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor HG nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se menționează în comunicatul de presă al DSVSA Vrancea.

Ultimele focare de PPA au fost confirmate în Vrancea la începutul lunii martie, la Urecheşti, Obrejiţa şi Pufeşti, fiind sacrificate în total 18 animale din gospodării pentru a preveni răspândirea bolii.

De la 10 porci uciși, la o scădere a stocurilor de animale de minus 10,7 milioane euro

Dacă pentru gospodăriile individuale, pierderea porcului din bătătură este în sine o dramă, la fel și marile companii au de suferit din cauza PPA.

Este și situația DCH Internațional, care controlează Premium Porc, entitate care, în data de 27 mai 2021, a raportat cel mai slab rezultat al companiei de la intrarea sa pe piață, în urmă cu peste 15 ani.

Ajustările negative de valoare pentru stocul de animale au fost în cuantum de -10,7 milioane euro, ceea ce a dus la înregistrarea unei pierderi importante pentru anul 2020. Datele reies din raportul financiar pe anul trecut al firmei citate, prezentat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor care a avut loc în aceeași zi cu raportarea situației din Vrancea.

„Pesta porcină africană reprezintă cea mai mare provocare în acest moment, nu doar pentru noi, ci și pentru întreaga industrie a cărnii de porc din România și din Europa. Depunem eforturi semnificative pentru a ne proteja compania, dar este o epidemie care se răspândește foarte ușor și care ne afectează nu doar direct, prin focare în ferme, dar și indirect, prin restricții de mișcare din cauza focarelor din jurul fermelor (…)”, a declarat Lars V. Drescher, CEO Premium Porc Group.

La începutul anului 2021, compania a fost din nou lovită de PPA în România. Fermele afectate sunt în proces de repopulare și se așteaptă să revină la producția completă până în 2022. Prin urmare, rezultatul pentru 2021 va fi, de asemenea, afectat semnificativ de virusul PPA. Cu toate acestea, este de așteptat ca trendul ascendent al prețului cărnii de porc în 2021 să contribuie la atingerea unui rezultat pozitiv pentru finalul anului.

Prețul mediu al cărnii de porc în 2020 a fost de 1,52 euro pe kg viu, cu 7% mai mic decât în 2019. În 2020, producția totală de porci a ajuns la 427.000 capete în cele 10 unități de producție ale companiei din România, sub capacitatea nominală a grupului, din cauza întreruperii producției la una din fermele de scroafe ca urmare a unui focar de pestă porcină africană identificat la începutul anului 2020.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole