20 octombrie 2021 - 00:07

DRAMA unui pădurar – Împușcat de hoții de lemne în timp ce își făcea datoria

În urmă cu patru ani de zile, pe data de 9 martie 2017 în pădurile din zona Aradului a avut loc o răfuială între hoții de lemne și pădurarul Sorin Jiva, acesta din urmă fiind o bună perioadă un ghimpe în coasta braconierilor din zonă. Incidentul s-a încheiat cu un atac de arme de foc împotriva pădurarului, care a suferit numeroase leziuni, de pe urma cărora suferă și astăzi.

Incidentul a fost rememorat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” de către colegii pădurarului, în contextul în care atacurile împotriva personalului silvic sunt din ce în ce mai dese în ultima vreme, iar pădurarii nu sunt dotați corespunzător pentru a-i opri pe hoții de lemne.

”Din păcate e o întâmplare nenorocită, relativ recentă. Ne aducem aminte de ea și ne trec fiorii. Era în jur de ora 19, data de 9 martie; Jiva Sorin se întorcea din pădure, fiindcă locul de muncă al pădurarului este pădurea, acela este biroul lor. Era singur în mașină, venind spre localitate, când a auzit o bubuitură. Crezând că a făcut o pană, s-a dat jos din mașină, dar când a auzit și a doua bubuitură, și-a dat seama că cineva trage în el. A simțit o căldură, înțepături în tot corpul; s-a urcat în mașină și a demarat, a mai mers vreo 2 kilometri, după care n-a mai putut ține controlul volanului, era plin de sânge. Nu avea nici semnal la telefon. Nu știe nici el cum a ajuns la cantonul silvic vecin, unde era soția unui pădurar, care a telefonat la 112 și au venit să-l salveze”, ne-a povestit Horia Crișan, responsabil DS Arad.

Pădurarul a fost împușcat de 7 ori, iar două dintre proiectilele respective au rămas încă în el și la ora actuală.

”A ajuns la spital, avea 7 proiectile în el. Norocul lui a fost că a văzut la lanternă fața celui care trăgea. Îl cunoștea pe respectivul și nu pot să uit niciodată mirarea lui, a pădurarului Jiva – ”Cum e posibil, m-a împușcat ca pe un câine”. Cei de la Spitalul Județean Timiș l-au salvat într-un final și a început odiseea cu procesele, care au durat 2 ani. Două proiectile dintre cele șapte au mai rămas încă în el și la ora actuală, noroc că n-a fost atins niciun organ vital”, ne-a mai spus Horia Crișan.

După doi ani de proces, infractorul a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, însă în ziua pronunțării sentinței, acesta nu a mai fost găsit acasă. După luni de căutări din partea autorităților, cadavrul său a fost găsit undeva în pădure.

”După doi ani de proces a venit sentința. Asasinul a fost acela pe care l-a văzut. (…) În ziua când s-a comunicat sentința definitivă și irevocabilă, individul criminal nu a mai fost găsit acasă, a dispărut subit. S-au făcut echipe de control, au durat luni, nu i-a mai dat nimeni de urmă, ca să aflăm după 6-7 luni că s-a găsit un cadavru undeva în pădure, iar familia s-a dus și l-a recunoscut. (…) Jiva a rămas cu ceea ce a pățit, marcat pe viață”, ne-a mai povestit Horia Crișan.

Pe această cale, pădurarii cer un sprijin mai consistent din partea Guvernului, pentru a putea fi dotați corespunzător, astfel încât incidentele de genul acesta să nu se mai petreacă. Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat intervenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic care asigură paza pădurilor cu armament de serviciu, uniformă de serviciu, mijloace de apărare şi de intervenţie, mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare, pentru a opri problemele pe care le au pădurari cu hoții de lemne.