Focar de pestă porcină raportat la cel mai mare complex de creșterea porcilor din Vrancea, fiind în același timp și una dintre cele mai mari societăți de profil din țară care, din păcate, a mai pierdut și în 2021 circa 30.000 de suine tot din cauza infectării cu virusul pestei porcine.
Anunțul a venit de la Direcția Sanitar Veterinară Vrancea care a transmis prin intermediul unui comunicat de presă faptul că „în data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) intr-o exploatatie comercială din localitatea Golesti, Com.Golesti, județul Vrancea, avand un efectiv de aproximativ 20.000 de capete suine, din care 6 au murit”.
Primele cercetări au stabilit că în focar ar fi vorba despre circa 1700 de animale posibil infectate. Cert este că 6 animale au murit, iar analizele au confirmat existența virusului pestei porcine la suinele moarte.
Toate cele 6 animale erau într-o singură hală, alături de cele circa 1.700 scroafe de reproducție, care cel mai probabil vor fi eutanasiate.
”În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență”, transmite DSV VRancea.
Exploatatia comercială a fost plasata sub supraveghere oficială, au fost delimitate zonele de protecție (teritoriu pe o rază de 3 km în jurul focarului) și supraveghere (teritoriu pe o rază de 7km în jurul zonei de protecție), au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar autoritățile vin cu recomandări pentru toți vrâncenii care dețin animale.
”Fac apel către toţi crescătorii de suine din județul Vrancea, agenți economici sau particulari, ca pentru a preveni răspândirea acestei infectări precum şi eventuale pierderi financiare, să adopte următoarele măsuri de protecţie şi siguranţă veterinară: toate porcinele se vor ține închise în proprietate fără acces la pășunat și bălți pentru a împiedica răspândirea bolii, în toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte din exploatația proprie, va fi anunțat fără întârziere medicul veterinar împuternicit”, a transmis Nicușor Halici, prefectul Vrancea aflat la Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).
Ancheta epidemiologică este în curs, iar medici veterinari de la DSVSA, dar și de la București au fost și în cursul zilei de azi la complexul de creștere a porcilor. În funcție de semele clinice ale animalelor va fi luată și o decizie cu privire la numărul animalelor ce vor fi sacrificate și incinerate. Între timp au fost luate toate măsurile privind dezinfecția, pentru limitarea răspîndirii virusului.
”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic”, se mai arată în comunicatul DSV Vrancea.