Drama fermierilor români obligați să returneze retroactiv banii obținuți pe proiecte europene din cauza AFIR

Liliana CiobanuDeputatul Liliana Ciobanu a transmis un mesaj prin care deplânge drama fermierilor români obligați să returneze retroactiv banii obținuți pe proiecte europene din cauza AFIR
 
„Ei bine, vreau să-i informez pe românii care încă mai cred în funcționarea instituțiilor statului că, la sfârșitul anului trecut, AFIR a inventat un ghid de prevenire a neregulilor, intitulat, paradoxal, chiar ‘Crearea de condiții artificiale’ în accesarea fondurilor acordate prin PNDR… Numai folosirea cuvântului ‘artificial’ în denumirea oficială a acestui ghid te duce cu gândul la ceva fals… Documentul a fost lansat și în dezbatere publică, prin luna noiembrie 2015, însă după cum bine se știe, în România nu toată lumea are acces la astfel de dezbateri.
Grav este faptul că după apariția acestui ghid, AFIR a și început imediat să-l pună în aplicare, dar retroactiv și fără a consulta beneficiarii, conform principiului păgubos ‘Așa-i la români!’… În aceste condiții, bieții fermieri care au obținut anterior proiecte de finanțare prin programele desfășurate de PNDR în perioada 2007-2014, s-au trezit peste noapte și fără somație că sunt buni de plată și trebuie să returneze banii primiți pentru proiectele deja finalizate!
Trebuie să menționez că beneficiarii câștigători ai unor asemenea proiecte sunt ‘urmăriți’ pas cu pas de reprezentanții AFIR, care, din punctul meu de vedere, ar trebui să aibă și calitatea de îndrumători, nu doar de autoritate de verificare și control. În România însă ne controlăm toată lumea pe toată lumea, iar de muncit muncesc în continuare ‘fraierii’, iertați-mi expresia adevărată!
Aceste condiții artificiale inventate de AFIR se traduc în felul următor. Spre exemplu, dacă un fermier și-a cumpărat utilaje pentru agricultură, un tractor de pildă, acesta trebuie folosit exclusiv în scopul cumpărat! Mai concret, dacă omul folosește tractorul acela și iarna, pentru deszăpezit, se numește ‘condiție artificială’ și este nevoit să dea banii înapoi! Dacă două unități cu profil asemănător au sediul social în același spațiu și au lucrat cumva un bun între ele, trebuie să returneze, de asemenea, banii ! Dacă cumva fermierul are vreun grad de rudenie cu un om căruia i-a făcut prestări servicii, iar este bai mare, să trebuie să înapoieze banii ! Și alte multe aberații cuprinse în acest Ghid halucinant!
În final, ghiciți cine este vinovat? Desigur, cel care muncește! Adică fermierul ori producătorul care a muncit cu disperare, care își plătește corect taxele și impozitele, care a decontat consultanța, care și-a respectat la sânge condițiile impuse în contractul de finanțare, care a creat zeci, sute și mii de locuri de muncă, după cum era prevăzut în proiect, care a generat creștere economică și plus valoare României!
Pe această temă au avut loc deja mai multe discuții și dezbateri, atât la MADR, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, cât și la AFIR, dar soluția pentru acești oameni se lasă încă așteptată. Oamenii s-au săturat deja de trenarea situației și de aruncarea vinei de la o instituție la alta! Unii susțin că ghidul respectiv a fost impus de UE, alții că au fost efectuate anumite corecții pe aceste fonduri europene, iar ponoasele și sumele respective trebuiau plătite, așa cum se întâmplă deseori în România, tot de cei care muncesc.
Concluzia tristă este aceea că fermierilor care au ‘beneficiat’ de sumele respective li se cer acum să returneze banii, respectiv exact la sfârșitul implementării proiectului, adică după ce s-au îndatorat la bănci, cu gajuri considerabile, după ce au plătit ani de zile taxe și impozite la stat, după ce au creat locuri de muncă, plus valoare și dezvoltare economică!
Dramatic este că oamenilor li se cer banii înapoi după ce au fost ‘urmăriți’ pe toată perioada implementării programului amintit de reprezentanții abilitați ai AFIR, care niciodată nu le-a spus fermierilor că ar putea apărea din senin diverse și noi ‘condiții artificiale’, și, mai mult decât atât, plățile de la Uniunea Europeană au fost făcute și cu aprobarea lor…
În consecință, la această oră mii de fermieri sunt disperați, nimeni nu le spune nimic, nimeni nu-i ajută cu nicio soluție, și pur și simplu nu au de unde să înapoieze banii. Sunt deja foarte mulți fermieri care au primit deja impunerile de a returna banii, unii dintre ei au apelat la instanțele de judecată, iar mulți dintre ei au câștigat, fapt ce înseamnă alte prejudicii pentru statul român”, se arata in mesaj.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. daca asa se vrea o sa vindem terenurile strainilor . asta e manipularea de la ue sa ne indatoram sa nu avem de unde da bani inapoi si sa vindem pamanturile la ai lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole