Drama fermierilor obligați să returneze banii obținuți în urma unor proiecte europene

fermier_tristDeputatul de Giurgiu, Liliana Ciobanu, i-a solicitat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, să soluționeze situația incredibilă a fermierilor obligați să returneze banii obținuți din cauza disfuncționalităților din activitatea AFIR.
‘Vă supun atenției situația anormală în care se află mii de fermieri din România, obligați să returneze sume importante de bani în urma unor greșeli din partea instituțiilor statului, aflate în subordinea Ministerului pe care îl conduceți. Astfel, la sfârșitul anului trecut, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, din cadrul MADR a pus în consultare publică un ghid de prevenire a neregulilor survenite în accesarea fondurilor europene. Acesta se dorea a fi un ghid pentru programele europene acordate în perioada de referință 2014-2020, însă în mod paradoxal, reprezentanții AFIR au decis să îl pună în aplicare …retroactiv! Efectele acestei măsuri sunt dezastruoase pentru mii de agricultori din toată țara, evident și din Giurgiu, care suporta acum consecințele punerii în practică a acestui ghid după bunul plac al celor de la AFIR’, a subliniat parlamentarul giurgiuvean, în documentul oficial adresat conducerii MADR.
‘Acest fapt incredibil, a continuat Liliana Ciobanu, este bine cunoscut de toți responsabilii din agricultură, inclusiv de dvs., domnule ministru, de conducerea AFIR, și toată lumea este de acord că ceea ce s-a petrecut constituie o aberație fără margini. În același timp însă, nimeni nu ia nicio măsură pentru a-i ajuta pe acești ‘beneficiari’ ai fondurilor europene care au accesat finanțări pe programele deja încheiate în anul 2014, dar controlate și verificate la sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016.’
Deputatul  a menționat că pe această temă au avut loc discuții și întâlniri repetate la MADR, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, la AFIR, dar soluția pentru acești oameni se lasă încă așteptată. ‘Oamenii s-au săturat deja de trenarea situației și de aruncarea vinei de la o instituție la alta! Unii susțin că ghidul respectiv a fost impus de UE, alții că au fost efectuate anumite corecții pe aceste fonduri europene, iar ponoasele și sumele respective trebuiau plătite, așa cum se întâmplă deseori în România, tot de cei care muncesc. Concluzia tristă este aceea că fermierilor care au ‘beneficiat’ de sumele respective li se cer acum să returneze banii, respectiv exact la sfârșitul implementării proiectului, adică după ce s-au îndatorat la bănci, cu gajuri considerabile, după ce au plătit ani de zile taxe și impozite la stat, după ce au creat locuri de muncă, plus valoare și dezvoltare economică! Dramatic este că oamenilor li se cer banii înapoi după ce au fost ‘urmăriți’ pe toată perioada implementării programului amintit de reprezentanții abilitați ai AFIR, care niciodată nu le-a spus fermierilor că ar putea apărea din senin diverse și noi ‘condiții artificiale’, și, mai mult decât atât, plățile de la Uniunea Europeană au fost făcute și cu aprobarea lor …’, a arătat Liliana Ciobanu.
‘În consecință, la această oră mii de fermieri sunt disperați, nimeni nu le spune nimic, nimeni nu-i ajută cu nicio soluție, și pur și simplu nu au de unde să înapoieze banii. Sunt deja foarte mulți fermieri care au primit deja impunerile de a returna banii, unii dintre ei au apelat la instanțele de judecată, iar mulți dintre ei au câștigat, fapt ce înseamnă alte prejudicii pentru statul român. Ministrul are datoria de onoare să rezolve aceste disfuncționalități cauzate de oamenii din subordinea sa’, a concluzionat Liliana Ciobanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole