Un procentaj de 97% dintre fermierii români nu sunt eligibili pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, sectorul rural fiind foarte polarizat, a declarat, miercuri, directorul general al Institutului European din România (IER), Gabriela Drăgan.
‘Agricultura și sectorul rural reprezintă pentru România un domeniu extrem de important. 87% din suprafața țării este considerată a fi suprafață rurală, 45% din populația României este considerată populație care trăiește în zona rurală. Sunt două cifre care ne arată că sectorul rural este unul foarte important. Sectorul rural arată extrem de polarizat. Cu alte cuvine, ai câteva ferme foarte mari care ocupă suprafețe foarte mari și care atrag și finanțări importante și ai un număr foarte important de ferme care ocupă suprafețe mici. 97% din fermieri nu sunt eligibili pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală’, a spus Drăgan.
Ea a precizat că fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul total de ferme și 30% din suprafața agricolă.
‘Pornind de la această realitate, avem un sector rural important extrem de polarizat. Fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul de ferme și 30% din suprafața agricolă. Firmele mari, peste 70% din suprafață. Astea sunt realitățile de la care plecăm. Mai realizăm faptul că avem ferme mici, de subzistență, dimensiunea medie a fermelor din România este undeva pe la 3,4 hectare. În UE este pe la 14,4 hectare. Este clar că avem ferme mici, care trăiesc de azi pe mâine. Avem cu toții rude la țară și știm foarte bine cum arată sectorul rural. Este un sector îmbătrânit. El se sprijină, în măsură dominantă, pe oamenii în vârstă. Trebuie să reflectăm cum atragem oamenii tineri în zona rurală’, a mai afirmat oficialul IER. (Sursa: AGERPRES)

Un răspuns
Aveti dreptate d-na director general IER Gabriela Dragan.Agricultura si mediul rural din tara noastra reprezinta o veriga foarte importanta in prosperitatea Romaniei si a romanilor prin potentialul pamintului si prin frumusetile din aceasta tara,dar pacat ca locuitorii satelor nu sint ajutati cu adevarat.Sa nu neglijam faptul ca toate aceste ferme mici intretin familia din mediul rural ,dar si alte4-5 familii din urban (copii,nepoti,alte rude),iar surplusul il duc la piata pentru a-si putea plati datoriile catre stat constiincios nu ca cei ” mari ”. Oare nu ar trebui data mai multa atentie acestor fermieri mici,pentru ca ei sint cei care fac sa se vada valoarea produselor romanesti in Europa si in lume ? EU cred ca se poate daca se vrea ,iar referitor la populatia imbatrinita de la sate cu aceste ferme mici eu as rezolva problema prin arendarea a 30 ha de la ADS ,tinerilor cu vocatie pentru agricultura ,care ar plati mai multa redeventa decit foarte multi ce detin mii sau zeci de mii de ha si nu achita nici macar contravaloarea a 300 kg griu/ha.Astfel s-ar rezolva problema migratiei tinerilor catre capsunariile din Europa, absobtia fondurilor europene ar fi de 100%,batrinii nu ar mai munci singuri in fermele acelea mici, iar bunastarea ar intra si in casele taranilor,altfel banii europeni pentru proiecte ramin o poveste ,deoarece prin masura 6.1 la ora actuala foarte putini tineri se incadreaza pentru ca nu au pamint ca sa-si faca o exploatatie,iar cei ce au parintii nu o pot imparti in mai multe exploatatii pina la 50000 de SO. Tinerii care ar putea accesa masura 6.1 automat in asa tara frumoasa ar putea accesa si masura 6.4 si de ce nu 6.2. Am spus toate aceste lucruri in cunostinta de cauza ,deoarece lucrez cu oamenii din mediul rural ca specialist din1983 si vad lucrurile cum stau in realitate,iar proiectele ar trebui concepute de la realitatea din teren pentru a fi eligibile si realizabile.