8 August 2022 - 20:38

Dr. Mihai Petcu: ”Noi nu merităm decât să murim de foame”

Sectorul creșterii bovinelor din România a ajuns într-o situație deplorabilă, este de părere medicul veterinar Mihai Petcu, administratorul uneia dintre cele mai performante și cunoscute ferme de vaci din România, de la marginea Bucureștiului. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, acesta a vorbit despre dificultățile prin care trece acest sector, evidențiind faptul că numărul de animale a scăzut drastic.

”În jurul Bucureștiului, la IAS și CAP, au fost 42 de ferme cu vaci, era centura albă a Capitalei; am rămas numai noi, în niște condiții destul de grele, pentru că zonele vor fi din ce în ce mai populate. (…) Primul lucru care este catastrofal pentru noi este că nu suntem organizați de niciun fel. Toate asociațiile și federațiile din străinătate au un reprezentant în Ministerul Agriculturii, iar ministerul nu mișcă un deget fără ca reprezentantul să-și spună părerea, să-și dea avizul. Noi nu avem nimic”, a spus dr. Mihai Petcu pentru AGRO TV.

Potrivit antreprenorului, devalorizarea sectorului producției de lapte se reflectă cel mai clar în cifre. ”Dacă la Revoluție, cu 1 litru de lapte, luai 1,5 litri de motorină, acum dai 6 litri de lapte pe 1 litru de motorină”, a spus medicul veterinar. Acesta a explicat și care este, în viziunea sa, marea greșeală pe care a făcut-o România:

”Noi am făcut un dezastru, am desființat toate CAP-urile. Știți ce a spus profesorul Gheorghe Ionescu-Șișești? ‘Pământul este ca diamantul – cu cât îl fărâmițezi, își pierde din valoare.’ Vă dau numai două exemple geniale de fermieri care au păstrat forma de exploatație a CAP-ului: Dimitrie Muscă și Constantin Anghel. Așa trebuia să facem. (…) Noi nu merităm decât să murim de foame, pentru că am distrus și fabrica de tractoare și toate. (…) Noi nu avem voie, la ce condiții ne-a dat Dumnezeu aici, să fim în situația aceasta. Nu suntem organizați de niciun fel”, a mai precizat dr. Mihai Petcu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole