Dr. Mihai Petcu: ”Le va fi ușor să ne bage gândacii pe gât, că vaci n-o să mai avem”

Sectorul creșterii bovinelor din România a ajuns într-o situație dezastruoasă, este de părere dr. Mihai Petcu, unul dintre cei mai mari profesioniști din zootehnia românească, cu o experiență de peste jumătate de secol în creșterea vacilor.

Într-un interviu exclusiv acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, dr. Mihai Petcu a avertizat în legătură cu declinul din această ramură a agriculturii, declarându-se „îngrozit” cu privire la viitorul creșterii animalelor în România.

”Plătim, în primul rând, faptul că nu suntem organizați de niciun fel. (…) Între cele două războaie mondiale, am avut 4,5 milioane de taurine, la Revoluție aveam 7 milioane de taurine, acum mai aveam un milion. Pe mine m-a sunat un prieten să îi dau numărul unui abator, pentru că are 39 de vaci și le taie pe toate. Este un dezastru, ținând cont de faptul că doi ani și jumătate stai cu o vacă până fată prima dată.

Statul n-o să ne facă niciodată nimic. Olandezii au cerut desființarea vacilor la nivel dur de tot, dar fermierii au ieșit cu cisterne cu dejecții și cu lapte și au stropit organizatorii. Noi, dacă nu ne vom trezi să facem asociații, dacă nu ne organizăm să ne fie bine, vor plânge copiii noștri și vor consuma lapte de afară. (…) Sunt sate întregi fără o vacă. Le va vi foarte ușor să ne bage gândacii pe gât, că vaci n-o să mai avem, porcii îi terminăm aiurea.

Eu sunt îngrozit. Am 56 de ani de muncă și i-am lucrat toți la vaci și n-am avut niciodată o situație atât de delicată. (…) Eu cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, iar acum cu trei litri de lapte iau unul de motorină. Lumea s-a întors cu fundul în sus”, a precizat dr. Mihai Petcu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole