Două noi platforme de stocare a gunoiului de grajd

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a finanţat achiziţionarea a două noi platforme de stocare a gunoiului de grajd, pentru prevenirea poluării cu nitraţi a apei, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Investițiile se ridică la peste 4 milioane de lei, beneficiare fiind două comune din județul Vaslui.

Una dintre acestea este localitatea Alexandru Vlahuţă, unde Ministerul Mediului a finanţat achiziţionarea unei platforme comunale de stocare a gunoiului de grajd având o capacitate de procesare de 2.700 de metri cubi pe an. Valoarea totală a investiţiei este de 2.097.919 lei cu TVA, din care 133.996 lei cu TVA este cofinanţarea venită din partea unităţii administrativ-teritoriale.
Cea de-a doua platformă de stocare a gunoiului de grajd finanţată de Ministerul Mediului este în comuna Zorleni și are o capacitate de 1.800 de metri cubi pe an, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.973.483 lei cu TVA, cu o cofinanţare de 219.859 lei cu TVA din partea unităţii administrativ-teritoriale.

Ca şi în celelalte localităţi beneficiare, investiţiile finanţate de Ministerul Mediului prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) oferă autorităţilor locale, pe lângă fiecare platformă construită, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Exploatarea efectivă a platformelor urmează a fi stabilită, în funcţie de decizia fiecărui UAT, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu, se precizează în comunicatul MMAP.

Conform reprezentanților Ministerului Mediului, depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ este una din principalele surse de poluare cu nitraţi a apelor, iar această practică este încă întâlnită pe scară largă la micii crescători de animale. astfel că investiţiile în platformele comunale de stocare a gunoiului de grajd rezolvă această problemă, prin facilitarea accesului la capacităţi de stocare corectă a bălegarului.

În afară de beneficiile de mediu, fermele şi gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate de către APIA şi AFIR ca fiind conforme din punct de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care le diminuează acestora eforturile investiţionale în platformele individuale proprii, se mai precizează în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Început în 2008 şi încheiat în 2017, proiectul inițial a finanţat 86 de platforme de stocare a gunoiului de grajd.

În prezent se derulează faza a doua a proiectului, cea de finanţare adiţională, care a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole