Două focare de pestă porcină africană, în R. Moldova

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană: la mistreți, în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi, și la porci domestici dintr-o gospodărie nonprofesională din satul Ciutulești, raionul Florești, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), citata de zdg.md.

Probele au fost testate pozitiv și au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale care să efectueze o anchetă epidemiologică.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândește în regiuni din Europa neafectate până acum. Răspândirea bolii reprezintă o amenințare globală și a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa și nu numai”, spune Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

Reamintim că o campanie importantă a EFSA, „Opriți Pesta Porcină Africană”, se desfășoară în 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua conștientizarea populației cu privire la pesta porcină africană (PPA) care afectează porcii domestici și mistreții din Europa.

Campania are ca țintă regiunea din Sud-Est a Europei și se desfășoară în parteneriat cu autoritățile locale din optsprezece țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Campania se adresează grupurilor de persoane și indivizilor care intră în contact cu porcii domestici și mistreți, în special crescătorilor de porci, vânătorilor și medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizațiilor veterinare, asociațiilor de vânătoare și altor organisme relevante, campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA.

PPA este o boala virala mortala care afecteaza porcii domestici si mistreti. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoaca pierderi socio-economice semnificative in multe tari. Nu exista vaccinuri aprobate in Europa, astfel incat un focar poate duce la sacrificarea unui numar mare de porci in zonele afectate.

Pentru mai multe informatii, precum si pentru fise informative, infografice, kit de postari pentru retele sociale si alte materiale vizitati site-ul campaniei ASF a EFSA.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole