Dosar la DNA pentru președintele unei asociații de fermieri! Subvenții APIA încasate ILEGAL

Președintele unei asociații de crescători de animale este trimis în judecată după ce ar fi încasat subvenții APIA în valoare de sute de mii de lei, în mod ilegal, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Inculpatul ar fi folosit un tabel cu semnături false pentru a încasa banii, în timp ce fermierii cărora li se cuveneau subvențiile nici nu știau că fac parte din asociație.

Procurorii din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei asociații de crescători de animale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada în perioada 2014-2015, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

Spre exemplu, inculpatul ar fi depus la APIA un tabel cu semnăturile membrilor asociației în condițiile în care marea majoritate a acelor persoane nici nu știau că fac parte din vreo asociație de crescători de animale, informează DNA.

Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sprijinului nerambursabil aferent campaniilor agricole din anii 2014 și 2015, în sumă totală de 392.387 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa funcția de președinte al vreunei asociații.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Ialomița.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole