Directorul general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, estimează că gradul de absorbție al fondurilor europene la încheierea exercițiului financiar (15 octombrie 2022) va fi în procent de 93%.
Declarația a fost făcută în cadrul întâlnirii de lucru pe care ministrul Petre Daea a avut-o luni, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean, se arată într-un comunicat al MADR remis marți redacției AgroTV.
Întâlnirea a vizat analiza implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, realizarea țintelor previzionate pentru anul financiar 2021-2022, care se va încheia la 15 octombrie 2022, precum și identificarea problemelor care apar în procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Totodată, s-a evaluat punctual cu fiecare oficiu judeţean şi centru regional al AFIR modalitatea de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.
„Eu am încredere foarte mare în această structură, pe care o știu bine din perspectiva funcționării, vreau să lucrăm împreună și să avem aceleași rezultate bune, la dumneavoastră este munca efectivă pe care trebuie să o realizați în materializarea misiunii pe care o aveți fiecare în parte și toți deopotrivă. Cifrele sunt cartea voastră de vizită, iar prin munca și efortul depus ați reușit să vă mobilizați. Iată că unii dintre voi au rezultate foarte bune, în timp ce la alte centre regionale se simte nevoia de a crește implicarea și ritmul de lucru pentru a atinge cel puțin țintele de absorbție stabilite pentru acest an”, le-a transmis Petre Daea celor prezenți.
Printre problemele semnalate în accesarea fondurilor europene a fost menționată situația beneficiarilor de achiziții publice, subliniindu-se faptul că sunt necesare demersuri pentru fluidizarea etapelor parcurse până la atribuirea contractelor. De asemenea, printre alte dificultăți întâmpinate de către beneficiarii PNDR se numără și imposibilitatea accesării de credite în condiții avantajoase, în acest sens stabilindu-se întâlniri cu reprezentanții principalelor bănci comerciale pentru discuții aplicate, imposibilitatea finalizării proiectelor din cauza costurilor în creștere a materialelor de construcții, precum și deficitul de personal.