Ești adeputul unei alimentații săntoase și te-ai întrebat adesea cum să alegi la raft un lapte de calitate?
Ei bine, primul lucru pe care ar trebui să-l știi este că nu prețul este principalul criteriu care îți spune cum să alegi la raft un lapte de calitate, ci eticheta, susține Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL).
„Dacă vrei să mergi numai pe anumite branduri, acolo plătești marketingul, plătești brandul, dar, sincer, când vorbim de calitate, o să încerc să vă explic. Pentru mine, un lapte de calitate înseamnă un lapte care a fost verificat din punct de vedere «food safety» – siguranță alimentară. Nu poate ajunge un litru de lapte pe raft dacă nu a fost verificat. Dacă laptele respectă compoziția, dacă pe etichetă spune «proteină 3,4» și el conține proteină 3,4, dacă pe ea scrie «grăsime 1,5%» și laptele are grăsime 1,5%, păi, dacă respectă ceea ce scrie pe etichetă, e un lapte de caitate”, a arătat Dorin Cojocaru într-o emisiune pe teme agroalimentare de la TVR1.
Potrivit acestuia, pentru toate produsele lactate există anumite cerințe obligatorii: nu trebuie să aibă reziduri de antibiotice, nu trebuie să aibă aflatoxine (substanțe substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre, precum și în produse de origine animal, în urma consumului de către animale a unor furaje contaminate – n.red.), nu trebuie să aibă corpuri străine sau să conțină substanțe toxice.
De unde știe consumatorul că toate aceste cerințe sunt respectate?
„Avem autorități de control – ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, prin DSP-uri – care verifică prin control official, prin controale tematice, atunci când au autorizații lunar, există autocontrolul, controlul încrucișat pentru fiecare procesator, vă spun sincer, e foarte greu să fii procesator și să nu respecți toate condițiile acestea. Trebuie să avem încredere în produsele din lapte”, a dat asigurări președintele APRIL.
Acesta a explicat, de asemenea, ce trebuie să urmărim pe eticheta laptelui, atunci când vrei să alegi de la raft produsul potrivit.
„Pe etichetă ai: grăsime, zaharuri, proteină, cine îl ambalează, proveniența laptelui”, a arătat Dorin Cojocaru
Potrivit președintelui APRIL, conținutul de proteină standard este 3,2, până la 3,5.
Așadar, în ciuda tuturor teoriilor pe care le-ai tot auzit despre calitatea laptelui, Dorin Cojocaru îți dă asigurări că nu brandul, ci eticheta este cea care îți va spune cum să alegi la raft un lapte de calitate și, mai ales, potrivit cu puterea ta de cumpărare.